Караянчева: Няма проблем да свикам Народното събрание за 24 часа

Новини
09:05 - 27 Март 2020
1753
Караянчева: Няма проблем да свикам Народното събрание за 24 часа

Заседание на Народното събрание може да бъде свикано за по-малко от 24 часа. Аз мога да го направя лично. В това увери парламентарният шеф Цвета Караянчева, след решението в четвъртък депутатите да работят само по извънредни закони. Решението гласуваха 115 от народните представители.

"Парламентът нито се разпуска, нито спира да работи. Той работи в извънредна ситуация. По Конституция той е постоянно действащ орган. Няма повод за притеснение и това, които говори опозицията е безпочвено“, бе категорична председателката на НС.  

Народното събрание може да бъде свиквано по четири хипотези: от председател на Народното събрание, от народни представители, от президента и от Министерски съвет.

„Нямаме право да заплашваме живота на работещите в Народното събрание. Ако някой от депутатите е с вирус ,не е ли по-добре да се прибеерем всички у дома, за да не се разпространява", обясни хипотетично Караянчева.

Запитана дали се прекъсва работата на парламентарните комисии, парламентарният шеф обясни: „Има възможност те да работят по различно време. Залите са големи, депутатите могат да работят на разстояние един от друг. В пленарна зала обаче ситуацията не е такава - нямаме това разстояние и работим повече от 15 минути в едно помещение“.