Карлос Алкарас отвори нова страница в историята на Уимбълдън

Испанецът разчупи 21-годишната доминация

Спорт
22:15 - 17 Юли 2023
3999
Карлос Алкарас отвори нова страница в историята на Уимбълдън

Карлос Алкарас е ноият шамион на "Уимбълдън", като с изявите си 20-годишният испанец продължаава да изумява всички.

Фенове, анализатори, бивши играчи, а дори и Новак Джокович. Всички признават колко уникален и невероятен играч е Карлитос, като всички предпоставски за една феноменална и изпълнена с успехи кариера са налични.

Световният №1 срази Ноле в един страхотен финал в 5 сета, а след края му любителите на фактите и статистики веднага започнаха с цифрите.

Като например, че Карлос Алкарас е първият различен шампион на "Уимбълдън" от "голямата четворка" от 21 години насам.

Почти година преди Алкарас да се роди, титлата от "свещената трева" печели австралиецът Лейтън Хюит, побеждавайки Давид Налбандиан на финала през 2002-а.

От онзи момент до вчера, осем титли спечели Роджър Федерер, седем бяха за Новак Джокович, а Анди Мъри и Рафаел Надал завоюваха по две. През целия му живот само четирима човека печелеха турнира, но Карлос Алкарас взе нещата в свои ръце, за да промени това.

Срещу себе си той имаше Новак Джокович. Шампион от последните четири издания и човек, който не бе губил мач на турнира от 2017-а.

На 12 юли 2017-а, или точно 2196 дни преди вчерашния финал, Новак Джокович трябваше да се откаже във втория сет на мача си срещу Томаш Бердих заради силните болки в лакътя, които след това го извадиха и от корта за няколко месеца.

Година по-късно той стартира своята победа серия от 34 поредни победи на "свещената трева", приключила по болезнен начин вчера.

Още по-впечатляащо - 10 години и 9 дни. Това е периодът, в който Новак Джокович не бе губил на "Централния корт". Безспорно това бе неговата арена, на която той успяваше да подчини всеки изправил се срещу него съперник.

Преди Алкарас, последният победил Ноле на този корт бе Анди Мъри, който го пречупи във финалния мач през 2013-а.

С триумфа си Алкарас се превърна в третия най-млад шампион на "Уимбълдън" в професионалната ера,

Той го направи на 20 години и 72 дни. През 1976-а Бьорн Борг прави това на 20 години и 28 дни, а пък Борис Бекер го прави на рекордно младата възраст от 17 години и 227 дни през 1985-а.

Освен това Алкарас се превърна в едва петият играч, печелил две титли от Шлема преди да навърши 21 години. В тази отбрана компания са още Рафа Надал и Борис Бекер с по 2, Бьорн Борг с три, както и Мат Виландер с четири.

На тоерия Карлитос може да изравни Виландер по този показател, но това минава през триумф на US Open и Australian Open в следващите месеци, преди да дойде 21-ият му рожден ден през месец май.

Вчера също така видяхме един епичен гейм, който завинаги ще остане в историята на "Уимбълдън".

Това се случи в третия сет, когато петият гейм продължи 26 минути, в които двамата преминаха през 13 равенства от 40:40.

Те разиграха 32 точки, колкот имаше и в бързия първи сет, завършил при 6:1 за Ноле.

Само в този гейм Алкарас навъртя 718 метра във връщането на ударите на Ноле, а заключението на легендата Пат Кеш бе, че Карлитос е направил "Джокович" на Джокович.

Ноле от своя страна пропусна да добави титла №24 от Шлема във витрината си, с който да изравни австралийката Маргарет Корт, а също така и осма от "Уимбълдън", с което да изравни Роджър Федерер.

Карлитос пък записа името си в звездния списък с шампиони от "свещената трева", а любопитен факт е, че той може и да е вторият испански победител в професионалната ера, но не и вторият в цялата история на "Уимбълдън".

Първият испански триумф идва през 1966-а, когато Мануел Сантана печели турнира, а след това заявява, че тервата е само за кравите, не и за игра на тенис.

Вчера и Новак Джокович си призна, че не е очаквал проблеми от Алкарас точно на трева, но младият испанец доказа, че може да побеждава на всяка настилка, а въпросът е ще има ли изобщо кой да го спре, когато и Ноле слезе от сцената?