Карлос Алкарас получи Оскар за "Пробив на годината"

Спорт
11:26 - 09 Май 2023
1418
Карлос Алкарас получи Оскар за "Пробив на годината"

Испанският тенисист Карлос Алкарас спечели наградата "Лауреус" за "Пробив на годината". Церемонията по връчването на "Спортните Оскари" се състоя в понеделник вечерта във френската столица Париж.

Алкарас е четвъртият играч от ATP Тур, удостоен с тази чест след Марат Сафин (2001), Рафаел Надал (2006) и Анди Мъри (2013). Това е и втора поредна година, в която тенисист печели наградата след Ема Радукану през 2022 г.

"Благодаря ви за тази награда "Лауреус" за световен пробив на годината!, написа Алкарас в Tуитър. - Благодаря на академията и на всички, които направиха това възможно. И, разбира се, поздравления за всички победители и номинирани!".

2022 година беше историческа за Алкарас, койт спечели първата си титла от Големия шлем, триумфирайки на US Open и стана най-младият №1 в световната ранглиста.

Другите номинирани за наградата бяха Елена Рибакина, мъжкият футболен отбор на Мароко, фигуристът Нейтън Чен и звездата на леката атлетика Тоби Амусан.

Други тенисисти, които имаха номинации за наградите "Лауреус" бяха Рафаел Надал за „Спортист на годината“ при мъжете, категория в която спечели Лионел Меси, и Ига Швьонтек за "Спортистка на гоината", награда, която отиде при лекоатлетката Шели-Ан Фрейзър-Прайс.

Останалите победители:

„Завръщане на годината“: Кристиан Ериксен

„Отбор на годината“: националният състав на Аржентина по футбол

„Спортист в неравностойно положение“: Катрин Дебрюнер

„Спортсменство“: Айлийн Гу