Карлос Сайнц спечели рали "Дакар"

Спорт
17:46 - 18 Януари 2024
4323
Карлос Сайнц спечели рали "Дакар"

Испанската легенда Карлос Сайнц си осигури четвърта победа в рали „Дакар”, след като днес единственият му съперник – Себастиен Льоб получи повреда и изостана.

След вчерашния етап авансът на Сайнц пред Льоб се сви на 13:22 минути, а днес двамата се подгониха от началото на етапа с дължина 420 километра, като на първите контроли Матадора натрупа аванс от 20 секунди.

Състезанието се реши на 132 километра след старта на етапа, където Льоб спря заради повреда в окачването след тежко приземяване и се наложи да чака часове наред докато го настигне бързият му сервиз.

Неприятното за 9-кратния световен рали шампион беше това, че когато той спря камионът, който е бързият му сервиз, все още не беше стартирал по етапа. В крайна сметка Льоб получи преден десен носач от Hunter-а на китаеца Ци Юнан и има шанс да запази мястото си в топ 3 на крайното класиране.

При Сайнц от Ауди се опитаха да се застраховат срещу всякакви неприятности – както и вчера Матиас Екстрьом караше веднага зад него, въпреки че стартира 6 минути по-рано, а от тима планираха да спрат Стефан Петерханзел след зоната за презареждане, за да се движи и той в групата Сайнц.

Матадора натиска до последния участък от днешния етап, 90 километра преди финала испанецът вървеше с първо време, но след това върна газта, тъй като спука гума, която започна да спада бавно.

На финала Сайнц остана трети, на малко над 5 минути и половина от Герлен Шишери, а благодарение на французина и Гийом де Мевиус Тойота записа двойна етапна победа в отсечката от Алула до Янбу. Рали „Дакар” завършва утре с последния етап по брега на Червено море.

При мотоциклетистите Рос Бранч (Хироу) спечели днешния етап, но победи само с 32 секунди Рики Брабек (Хонда), което пък гарантира победата в крайното класиране на Брабек.