Карлош Кейрош: Дано следващото Световно е по-малко обвързано с политика

Спорт
17:46 - 28 Ноември 2022
2331
Карлош Кейрош: Дано следващото Световно е по-малко обвързано с политика

Опитният селекционер на националния отбор на Иран Карлош Кейрош заяви на пресконференция днес, че се надява следващото Световно първенство да предложи по-малко политика и повече футбол, като има по-добри начини да се използва спорта за нещо хубаво в света.

Тимът на Кейрош е разкъсван от политически въпроси, а пресконференцията по повод утрешния мач със САЩ в група "В" днес не направи изключение. Много протестиращи искаха футболистите да застанат на тяхна страна в политическите конфликти с религиозните управляващи страната.

Португалският специалист беше попитан за решение на футболната федерация на САЩ, която показва националното знаме на Иран в социалните медии без емблемата на Ислямската република в знак на солидарност с протестното движение, предава АП.

"Аз все още смятам, че мога да победя в тези ментални игри и атаки. Надявам се, че... събитията около това Световно първенство ще бъдат урок за всички нас в бъдеще и ще научим, че нашата мисия е да създаваме забавления и за 90 минути да правим хората щастливи, а не да увеличаваме проблемите, които и без това са излишни, заяви Кейрош.

След като иранците стартираха Мондиала с тежко поражение с 2:6 от Англия, треньорът беше бесен. Той нарече тормоз и политически натиск, които са отвлекли вниманието на неговия отбор, който е критикуван, че не говори категорично за смъртта на протестиращи, а някои иранци ги обвиняват, че са застанали с властите. Преди самото Световно първенство дори имаше призиви Иран да бъде изваден от турнира като наказателна акция срещу държавната власт в Ислямската република.

Но иранците се справиха с Уелс с 2:0 с два късни гола във втората си среща, за да стигнат до решителен мач със САЩ за участие в следващата фаза.

Кейрош каза, че има време и място да се използва футболът, за влияние върху света, и получи аплодисменти от журналисти, когато говори за "вълшебни моменти", резултат от елементарен жест като даването на футболни топки на бедни деца в Африка. "Ние сме солидарни с хуманитарните каузи по целия свят", каза той.

В едва завоалирана препратка към Съединените щати той добави: "Вие говорите за човешки права, расизъм, деца, умиращи в училища със стрелба, което не мога да приема за нормално в 21-и век. Ние сме солидарни с всички тези каузи. Но тук нашата мисия е да донесем усмивки на всички хора за 90 минути с играта си на терена. И утре сме фокусирани върху това", заяви още Кейрош.