Картина, май рисувана от Караваджо, отива на търг

"Юдит обезглавява Олоферн" беше намерена на таван в Тулуза

Култура
13:20 - 14 Юни 2019
5324
Картина, май рисувана от Караваджо, отива на търг

Дали картината "Юдит обезглавява Олоферн", която беше открита на таван в Тулуза, Югозападна Франция, през 2014 г., е нарисувана от Караваджо? Търг в Тулуза на 27 юни ще покаже до каква степен пазарът на произведения на изкуството е убеден в това, предаде Франс прес.

Въпросното платно е изложено в седалището на аукционна къща "Друо" в Париж, след като беше представено в Лондон и Ню Йорк, докато от десетина години се вихри истинска караваджомания.

Картината с размери 144 см на 173 см е нарисувана с маслени бои през 1607 г. Библейската сцена, в която Юдит въплъщава съпротивата на еврейския народ, е представена като акт на насилие в стила на Караваджо - асирийският военачалник е вдигнал очи към младата еврейка, която се готви да го обезглави. 

В редица случаи Микеланджело Меризи да Караваджо (1571 - 1610) е рисувал две версии на един и същ сюжет. Друга картина "Юдит обезглавява Олоферн", която е нарисувана през 1598 г. и значително се различава от намерената в Тулуза, е изложена в Палацо Барберини в Рим. Картината от Тулуза е в по-мрачни тонове. Това вероятно е свързано с моментното психично състояние на Караваджо, който в даден период от живота си се укривал, защото бил търсен за убийство. 

Установяването на авторството на Караваджо винаги е било трудно, защото много негови картини са били копирани. Световноизвестният познавач на творчеството му Никола Спиноза увери през 2016 г., че става въпрос за картина на Караваджо. Други експерти приписват творбата на фламандския художник Луис Финсон (1580 - 1617), който работел в Неапол и правел копия на картини на Караваджо.

Продажбите на търг на шедьоври, които са дело на стари майстори на четката, са редки. Сред картините, за които са платени по над 30 милиона долара, има 32 платна на Пабло Пикасо, 27 на Анди Уорхол, 23 на Франсис Бейкън, 21 на Марк Ротко, но само по едно на Леонардо да Винчи, Рафаело, Рембранд и Вермеер.