Картина на Рубенс, открита в Свердловска област, отива на експертиза в Ермитажа

Все още не се знае дали творбата "Полагане в гроба" е оригинална

Култура
17:59 - 05 Август 2019
4837
Картина на Рубенс, открита в Свердловска област, отива на експертиза в Ермитажа

Картината "Полагане в гроба" на художника Петер Рубенс, която се съхранява в Ирбитския музей на изобразителното изкуство в Свердловска област и по-рано бе смятана за копие на оригинала, ще мине допълнителна експертиза в Ермитажа, предаде ТАСС. Това заяви директорът на музея в Ирбит Валерий Карпов.

"Досега официално потвърждение за автентичността на картината не е получено - каза той. - Освен това Ермитажът ни изпрати писмо с искане да бъде извършено допълнително изследване на картината." Карпов поясни, че презентация на картината на Рубенс първоначално била планирана за септември, но е отложена за неопределен срок. 

По думите му, за експертиза на картината на Рубенс е възможно да бъдат привлечени експерти на Музея на изобразителното изкуство "Пушкин". 

Копие на картината "Полагане в гроба" на Рубенс бе предадено от Държавния Ермитаж на ирбитския музей през 1976 г. Подозрения, че става въпрос за автентична творба на Рубенс, се появиха по време на реставрацията на картината през 2016-2017 г. Карпов отбеляза, че по-късно музеят получил устно потвърждение за автентичността на творбата от експерти от Ермитажа.