Касиел Ноа Ашер: Новият локдаун е псевдоспасение

От години има безхаберие към социалните групи, които не са защитени, изплака актрисата

Култура
19:43 - 27 Ноември 2020
2308
Касиел Ноа Ашер: Новият локдаун е псевдоспасение

„От години трябва да се реагира остро към управляващите. От години има безхаберие към едни социални групи, които не са защитени. Няма социална политика. От години родителите ни живеят като скотове с ниските пенсии, гладни, с невъзможност да си платят тока. Към самотни родители, към колегите от свободните професии“.

Това сподели пред БНР актрисата Касиел Ноа Ашер. 

Според нея новият локдаун е псевдоспасение, защото, „за да си позволиш такова нещо, трябва да имаш адекватна социална политика“: 

„Ти спасяваш хората от Covid, но подлагаш създаденото от тях в живота на опасност и обреченост... Как да продължим? Какво трябва да се случи с нас... Виждам безхаберие, мерки, които не стават за човешки същества и тяхното спасение, а става въпрос за измиване на ръце“. 

По думите на Касиел Ноа Ашер от 60 000 заети в независимия сектор помощ след първата карантина са получили едва 1200 човека. 

„Във форумите ми предлагаха да стана чистачка, санитарка. Но аз не съм учила за чистачка. Ние с моите колеги сме учили за артисти, работим тази професия с целия си талант, непрестанно се образоваме и години наред се борим с вятърни мелници... През миналия локдаун много мои колеги за малко не си загубиха малките апартаментчета, защото нямаше как да си изплащат кредитите, а това са известни артисти, които в нормално време работят на няколко места“, допълни актрисата. 

По думите ѝ „лекарското съсловие е абдикирало в голямата си част и то официално“: 

„Властимащите трябва да си съберат главите и да измислят истински спасителни мерки, защото скоро ни чака пълно пропадане и невъзможност да се живее. Невъзможност за съществуване на народ и истинска държава“.