Късни победи на Евертън и Бърнли

Челси се измъчи с Уимбълдън за Купата на лигата, Линкълн изхвърли Шефилд Юн.

Спорт
09:39 - 31 Август 2023
1663
Късни победи на Евертън и Бърнли

Челси трябваше да прави обрат срещу АФК Уимбълдън, за да се добере до третия кръг на “Карабао Къп”. Отборът на Маурисио Почетино се наложи с 2:1 на “Стамфорд Бридж” и продължава напред. 

Гостите, които се състезават в Лига 2, изненадвaщо поведоха с гол на Джеймс Тили от дузпа в 19-ата минута, но в самия край на първото полувреме и Челси получи наказателен удар, а Чуквононсо Мадуеке изравни от бялата точка. Победата на “сините” донесе появилият се от пейката Енцо Фернандес в 72-ата минута.

Двата отбора са разделяни от 63 места в йерархията на английския футбол, но това не си пролича в началото на двубоя. Почетино заложи предимно на резерви, като атаката водеше младокът Мейсън Бърстоу, а сред стартовоте 11 попаднаха още защитникът Башир Хъмфрис и халфовете Чимуаня Угочукву и Диого Морейра.

Въпреки очакванията, че ще бъде продаден в края на трансфрения прозорец, Марк Кукурея също получи шанс от новия мениджър на Челси.

До дузпата за АФК Уимбълдън се стигна след лоша преценка на вратаря Роберт Санчес, който понечи да боксира топката, но удари Хари Пел. Тили не сгреши при изпълнението и хвърли в екстаз феновете на гостите.

Малко преди почивката Мадуеке, който направи най-добро впечатление с изявите си сред всички футболисти на Челси, беше повален в наказателното поле и сам превърна дузпата в гол за 1:1. 

Почетино усили атаката с включването на Николас Джаксън, а в средата на втората част се появиха и Енцо Фернандес и Мало Густо. В 72-ата минута Фернандес се възползва от груба грешка на стража на гостите Алекс Бас и се разписа на празна врата, носейки победата на Челси.

Евертън също се класира за третия кръг на турнира. "Карамелите" се наложиха с 2:1 над Донкастър. Точни за отбора на Шон Дайч бяха Бето и Арно Данжума след почивката. Преди това Джо Айрънсайд даде преднина на домакините.

Изненадата на вечерта поднесе третодивизионният Линкълн, който елиминира Шефилд Юнайтед. "Остриетата" не успяха да вкарат гол в редовното време, а при дузпите пропуски на Луи Марш, Бени Траоре и Джон Игън ги изхвърлиха от турнира.  

Бърнли надви с 1:0 като гост Нотингам, а в герой за отбора на Венсан Компани се превърна новото попълнение Зеки Амдуни. Швейцарският национал отбеляза гола на победата в 90-ата минута след пас на Джош Браунхил.

Блекбърн не показа никаква милост към Харогейт и разгроми състава от Лига 2 с 8:0. Гостите отправиха общо 33 удара към противниковата врата и головете валяха един след друг. Два пъти се разписа единствено Джон Бъкли.