Катарците се извиниха на журналисти, заплашени със счупване на оборудването

Спорт
17:22 - 16 Ноември 2022
1925
Катарците се извиниха на журналисти, заплашени със счупване на оборудването

Организаторите на Световното първенство в Катар се извиниха на датски телевизионен екип, чието предаване на живо от улица в Доха беше прекъснато от служители, които заплашиха да счупят оборудването на екипа.

"Предаването на журналистите от канал TV2 е неправомерно прекъснато", признаха организаторите.

"След проверка на акредитациите на екипа за турнира и разрешението за заснемане, охраната на място се извини на телевизионния оператор, преди екипът да поднови дейността си", се казва още в изявлението.

Репортерът Расмус Тантолд говореше на живо с водещ на новини в Дания, когато трима мъже се приближиха зад него с електрическа кола и се опитаха да блокират обектива на камерата.

"Вие поканихте целия свят да дойде тук, защо не можем да снимаме? Това е обществено място“, чу се Тантолд да казва на английски.

Инцидентът пет дни преди началото на Световната купа отново повдигна темата, която беше чувствителна за организаторите на турнира, които отрекоха твърденията, че има строги ограничения за това къде медиите могат да снимат в Катар.

Датската футболна федерация е един от най-големите критици на Катар сред 32-та отбора на Световното първенство заради отношението на емирството към човешките права и към нископлатените работници мигранти.