Катастрофа с кола от кортежа на новата мексиканска президентка

Не е я сно дали става въпрос за случаен или умишлен инцидент, тъй като десетки политици там бяха убити по време на кампанията

Новини
10:50 - 15 Юни 2024
1530
Катастрофа с кола от кортежа на новата мексиканска президентка

Кола от кортежа на новоизбраната президентка на Мексико Клаудия Шейнбаум претърпя катастрофа днес, съобщи в изявление нейният екип, цитиран от Ройтерс и БТА.

При катастрофата има един загинал и няколко ранени, но автомобилът на Шейнбаум не е пострадал.

Шейнбаум е спряла, за да помогне на ранените, които са били извозени с линейки в болница. Катастрофата е станала на кръстовище на излизане от град Монклова, щата Коауила. Шейнбаум е пътувала за Монтерей за среща с нейния ментор и настоящ президент Андрес Мануел Лопес Обрадор.

Според кмета на Монклова, Марио Алберто Давила, колата от кортежа на Шейнбаум "се е движила с превишена скорост".

"Дълбоко съжаляваме за смъртта на един човек в другата кола", посочи в изявление екипът на Шейнбаум.

Не е ясно дали инцидентът е случаен или предизвикан умишлено, имайки предвид начина на разчистване сметки в Мексико - държавата, в която картелите са на власт. Месец преди вота за местните избори в Мексико 30 кандидати бяха убити, 11 отвлечени, а 77 - заплашвани.

Заплахите карат много кандидати да се откажат от надпреварата. Такъв е случаят с Лоренцо Мартинес, който под натиск решава да не се бори за кметското място в планинския град Закапу.

"Картелите са тези, които разрешават кой може да се кандидатира и да управлява. Атаките са и метод за натиск над политическите партии", коментира Даниела Ариас от Laboratorio Electoral.

В много случаи убийствата започват преди откриването на кампанията, още докато партиите обсъждат вътрешно кандидатурите си. Понякога не организираната престъпност, а действащите политици решават да отстранят конкуренцията си с куршуми.