Катя Михайлова за Гешев: Очаквам отговора на президента до дни

Новини
14:50 - 13 Юни 2023
1699
Катя Михайлова за Гешев: Очаквам отговора на президента до дни

По повод казуса с отстраняването на главния прокурор Иван Гешев, Екатерина Михайлова очаква отговора на президента Румен Радев другата седмица. 

"Конституционният съд може да забави цялата процедура за произнасяне дали исканията на главния прокурор Иван Гешев са допустими, все още нямаме произнасяне по допустимостта, камо ли по същество, обясни преподавателят по право пред БНР. 

Трябва да изчакаме и да видим какво ще е решението на президента и да чуем неговите аргументи, не знаем какво ще е неговото решение - дали ще издаде указ, или ще откаже. Конституцията не ни казва нито време, нито мотивацията каква е - както при назначаването, нито при освобождаването, мотивите могат да бъдат различни. Терминът, който се ползва, е разумен срок, би трябвало да е в рамките на около седмица. Президентът не е изненадан от нещо ново, за да има нужда от повече време да проверява. Процедурата във ВСС беше публична".

По думите на проф. Михайлова главният прокурор няма да може да атакува указа на президента пред КС:

"Иван Гешев е засегната страна и не може. Ако реши да атакува указа, ще трябва да търси съдействие от други органи, които имат това право".