КейФОР поряза Сърбия за връщането на войници и полицаи в Косово

Миротворците са обяснили, че няма нужда от завръщане на сръбските сили

Новини
17:40 - 08 Януари 2023
1418
КейФОР поряза Сърбия за връщането на войници и полицаи в Косово

Ръководените от НАТО мироопазващи сили в Косово (КейФОР) са отхвърлили искането на Сърбия нейните сили за сигурност да се върнат в отцепилата се провинция на фона на продължаващото напрежение там, съобщи днес президентът на Сърбия Александър Вучич, цитиран от Асошиейтед прес, Ройтерс и БТА.

Миротворците от КейФОР, които се разположиха в Косово през 1999 г., след като бомбардировките на НАТО принудиха сръбската армия и полиция да напуснат територията, са посочили в отговора си, че няма нужда от завръщане на сръбските сили, каза Александър Вучич.

Миналия месец, за първи път след края на войната, Сърбия поиска да разположи войски в Косово след поредица от сблъсъци и напрежение между косовските власти и сърбите в северната част на страната, където те са мнозинство.

Напрежението се покачи след ареста на бивш косовски сръбски полицай и насрочването на местни избори в сръбските общини в Северно Косово, които в крайна сметка бяха отложени за април. В Северно Косово бяха издигнати барикади по пътищата, включително към граничните пунктове със Сърбия. По-късно напрежението бе потушено с усилията на ЕС и САЩ, припомнят агенциите.

В резолюцията на Съвета за сигурност на ООН се посочва, че Сърбия може да разположи до 1000 души свой персонал на граничните пунктове, в православните религиозни обекти и райони със сръбско мнозинство, ако това бъде одобрено от КейФОР. Белград заяви, че връщането на сръбските войски в Косово ще спомогне за намаляване на напрежението - твърдение, което бе категорично отхвърлено от косовски и западни представители.

Вучич разкритикува силите на НАТО, че са информирали Сърбия за отговора си в навечерието на Коледа (по Юлианския календар) и след като косовската полиция арестува войник, заподозрян в стрелба и раняване на двама млади сърби край южния град Щръпце. Арестуваният член на Силите за сигурност на Косово не е бил на служба по време на инцидента, който стана в петък и бе осъден от косовските власти, отбелязва Ройтерс.

Косовската полиция съобщи, че двете жертви на стрелбата - на възраст 11 и 21 години, са били откарани в болница, а нараняванията им не са животозастрашаващи.

Сръбските медии съобщиха за още един инцидент, при който млад мъж е бил нападнат и пребит от група албанци рано в събота, докато се е връщал от църковна служба.