Кенин изхвърли Сабаленка, Евтимова и Каратанчева аут на двойки в Орландо

Спорт
13:10 - 12 Май 2023
1779
Кенин изхвърли Сабаленка, Евтимова и Каратанчева аут на двойки в Орландо

Шампионката от Откритото първенство на Австралия през 2020 година София Кенин отстрани фаворитката Арина Сабаленка (Беларус) във втория кръг на силния турнир по тенис на клей от сериите WТА 1000 в Рим.

Кенин надделя над втората в световната ранглиста със 7:6(4) 6:2 и постигна първата си победа над състезателка от топ 10 от триумфа си в Големия шлем в Мелбърн преди повече от три години, когато по пътя към титлата записа успех срещу водачката в класацията тогава Ашли Барти.

Американката също зтака аписа първа победа в Рим от 2019 година.

Действащата шампионка на Откритото първенство на Австралия Сабаленка, която в събота спечели третата си титла за сезона на надпревара от същия ранг WТА 1000 в Мадрид, допусна едва петата си загуба в 34 мача през годината.

Кенин стартира мача с пробив, но допусна изравняване при 4:4, а след това тя реализира нов брейк за 6:5, но не успя да затвори сета при собствен сервис. В тайбрека американката поведе с 6:1 точки и това се оказа решаващо.

Във втората част 134-ата в света в момента Кенин взе четири поредни гейма, за да триумфира.

"Изключително съм щастлива, защото играха много добре. Тя има страхотни резултати, отлична година, така че преди мача нямаше никакво напрежение върху мен. Влязох в срещата като аутсайдер, но се опитах да превърна това в предимство, дадох всичко от себе си и се получи. Бях наясно, че нямам шансове, ако не покажа най-доброто, на което съм способна", коментира 24-годишната Кенин.

В третия кръг тя ще играе срещу поставената под номер 30 Анхелина Калинина (Украйна), която отстрани рускинята Анна Блинкова с 6:2, 6:2.

Българките Диа Евтимова и Лиа Каратанчева отпаднаха на четвъртфиналите на двойки на турнира по тенис на клей в Орландо, щата Флорида, с награден фонд 25 хиляди долара.

Евтимова и Ана Кандиото (Бразилия) пропуснаха мачбол и загубиха от четвъртите в схемата Робин Андерсън (САЩ) и Илайза Болтън (Австралия) с 4:6, 6:2, 10-12. Българката и бразилката бяха на точка от победата при 10:9 в шампионския тайбрек, но допуснаха обрат.

Каратанчева и Тифани Льометр (Франция) пък претърпяха поражение от поставените под номер 3 Далейна Хюит (САЩ) и Катарина Йокич (Сърбия) с 3:6, 0:6. 19-годишната българка снощи беше отстранена и във втория кръг на сингъл, след като падна от представителката на домакините Виктория Ху с 5:7, 4:6.

Тийнейджърката в сряда стартира с престижен успех поединично с 6:2, 6:3 над 92-ата в света и водачка в схемата на надпреварата Пана Удварди, записвайки първа победа в кариерата си над тенисистка от топ 100.