Килиан Мбапе е на прага на историята

Френският ас е на стъпка от разбиването на рекорд на Герд Мюлер, Вия и Саленко

Спорт
13:07 - 05 Декември 2022
2867
Килиан Мбапе е на прага на историята

Килиан Мбапе се намира във върхова форма по време на Световното първенство в Катар и го показва с всеки изминал мач на Франция на Мондиала.

Нападателят на Пари Сен Жермен бе във вихъра си при победата с 3:1 над Полша, благодарение на която „петлите“ се класираха за 1/4-финалите на турнира, като вкара два гола и направи асистенция за Оливие Жиру.

Мбапе вече подобри рекорда на Пеле за най-млад футболист, стигнал до 8 гола на Световни първенства, като е много близо до разбиването и на друго върхово постижение.

До момента Мбапе е взел участие във всеки един от последните 7 гола на своя отбор на Мондиала. В историята на Световните първенства само още трима футболисти са били преки участници с гол или асистенция в 7 поредни гола на своя отбор по време на най-големия футболен форум на планетата.

Това са германската легенда Герд Мюлер през 1970 г., руснакът Олег Саленко през 1994 г. и Давид Вия за Испания през 2006 и 2010 г. Така при гол или асистенция в 1/4-финала срещу Англия, Мбапе ще стане единственият футболист в историята на футбола, който е участвал пряко в 8 поредни гола за страната си на Световни първенства.