Ким в Русия: Гледа "Спящата красавица" и получи бронежилетка

Севрнокорейският лидер разговаря с руския министър на отбраната Сергей Шойгу

Новини
11:38 - 17 Септември 2023
3236
Ким в Русия: Гледа "Спящата красавица" и получи бронежилетка

Официалното посещение на севернокорейския лидер Ким Чен-ун в Русия премина в по-лежерна фаза. След като го запознаха с руски бомбардировачи, способни да носят ядрени оръжия, домакините му предложиха да се наслади на балета "Спящата красавица" от Чайковски в Мариинския театър във Владивосток и го заведоха на шоу с моржове и тюлени в Приморския океанариум.

От губернатора на Приморския край Олег Кожемяко високият гост получи подаръци, свързани с военна тематика - бронирана жилетка и комплект безпилотни самолети, местно производство. 

На лидера на КНДР са били дарени пет безпилотни самолета камикадзе и разузнавателен дрон от типа "Геран-25" с функция за вертикално излитане. Тези безпилотни летателни апарати се произвеждат в Приморския край, съобщи ТАСС. Гостът е получил още ушанка, меч и комплект специални дрехи, с ниска видимост за термовизионни камери.

Севернокорейските държавни медии отразяват визитата на Ким Чен-ун с фокус върху срещите му по "стратегически" въпроси - като разговорите с руския министър на отбраната Сергей Шойгу за разширяване на "координацията" между армиите на двете държави. 

Агенция РИА Новости публикува видеозаписи, на които се вижда как Ким, облечен в черен костюм и придружен от висшите си служители - разговаря с руски официални лица чрез преводачи, докато се разхожда из кампуса на Далекоизточния федерален университет на остров Руски.