Кипър вика чужди експерти да разследват връзки с руски олигарси

В момента се работи по допълнителни мерки срещу заобикалянето на санкциите от страна на олигарси и тези, които ги улесняват. Пакетът трябва да е готов  до края на годината

Новини
10:10 - 19 Ноември 2023
2677
Кипър вика чужди експерти да разследват връзки с руски олигарси

Екип от чуждестранни експерти ще помага на властите в Никозия за разследване на фактите за пране на пари, изнесени в международния журналистически доклад "Поверително от Кипър", съобщи президентът Никос Христодулидис.

Според журналистическото разследване адвокати и финансисти на острова са замесени в схеми със санкционирани руски олигарси.

Независимите чуждестранни експерти пристигат по молба на президента Никос Христодулидис,  който подчерта, че е отправил поканата "в контекста  на нулевата толерантност на правителството към подобни явления", предава БНР.

Разкритията на  "Поверително от Кипър" ще бъдат обсъдени в сряда в Европейския парламент. 

Финланският депутат Еро Хейналуома - докладчик по новото законодателство на ЕС срещу мръсните пари, призова за  пълно разследване на "най-новия скандал с пране на пари в Европа".

Той посочи, че Европа спешно се нуждае от по-строги правила. В момента се работи по допълнителни мерки срещу заобикалянето на санкциите от страна на олигарси и тези, които ги улесняват. Пакетът трябва да е готов  до края на годината.

Дебати по международното разследване ще има в сряда и в парламента в Никозия.