Кирил Ананиев инспектира термокамерите на летище "София"

Организацията е изключителна, най-малко 10 души от здравните служби, както и екипи на Гранична полиция, летищните власти и Агенция "Митници", работят на терен, заяви здравният министър

Новини
09:08 - 03 Февруари 2020
2284
Кирил Ананиев инспектира термокамерите на летище "София"

Здравният министър Кирил Ананиев ще направи извънредна проверка на Летище София. Той иска да се увери как работят термокамерите.

Същевременно остават в сила извънредните мерки за сигурност и въведената 4 степен на опасност заради коронавируса.

Всички пътници, отивайки към гишетата се засичат от термокамери, които определят точната им температура, увери министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, който направи извънредна проверка на летище "София".

"Изключително добре е създадена организацията и координацията на летищата за опазването на здравето на гражданите", каза още той.

"За да няма притеснения в българските граждани по отношение на коронавируса, реших лично да дойда на летището и да се запозная с организацията и координацията на органите, които имат отговорности по отношението на опазването на здравето на гражданите, които идват на територията на България.

Организацията и координацията е създадена изключително добре. На терен тук в момента са най-малко 10 души от здравните служби на Министерството на здравеопазването, както и съответните екипи на Гранична полиция, летищните власти и Агенция "Митници". Създадена е необходимата организацията и всяка от тези институции знае в каква ситуация се намесва в пропускателния процес на летище "София", посочи Ананиев.

"Всички пътници, минавайки към гишетата на летището, биват засечени от термокамерата, която определя точната температура на всеки един от пасажерите. По думите му когато температурата на пасажера е над 37 градуса, той се отвежда в стаичка и попълва анкетен лист. С него се установява състоянието му и дали има притеснения, болки, неразположения и др. Към анкетния лист има и една брошура. Там са описани действията, които пасажерът трябва да предприеме след това", каза още министърът.

"Хората с температура се извеждат от летището през специална врата и там чака санитарен автомобил. На база на организацията, която сме създали с лечебните заведения, ако човек е заподозрян, че има някакви опасности от заболяване се отвежда в лечебно заведение, което сме определили . За София това е ВМА, за Варна – болница "Св. Марина, за Бургас – Областната болница", допълни той.

Кирил Ананиев съобщи, че във Варна има един изолиран пътник на летището – българин, който идва от китайски остров, но той е с ниска температура – 37 градуса.