Кирил Маричков на 75

Топ
15:18 - 30 Октомври 2019
5597
Кирил Маричков на 75

С концерт на супер групата „Фондацията“ в зала 1 на НДК и с нов албум отбелязва 75-ия си юбилей китаристът и певец от легендарната рок формация „Щурците“ Кирил Маричков. „Странно ми е да осъзная жестоката истина, че на 30 октомври ще навърша 75“, призна преди дни музикантът. „Да благодаря на Господ, да ми запази гласа още време и да пиша песни“, пожелава си рокаджията.

В днешната празнична вечер на сцената в НДК ще се качат музиканти от три поколения. Заедно с юбиляря ще свирят колегите му от "Щурците" Валди Тотев и Георги Марков. Наско от БТР също ще се присъедини към изпълненията, а най-младото поколение в българския рок е представено от група Jeremy?. 

В изпълнение на "Фондацията" (Дони - вокал, Кирил Маричков - вокал и бас, Иван Лечев и Славчо Николов - китари, Венко Поромански - барабани) ще прозвучат някои от най-големите хитове на "Щурците" - "Рок в минало време", "Вкусът на времето", "Конникът", "Вълшебен цвят", "Две следи", "Хамлет". На сцената ще прозвучи и "Клетва" от филма "Вчера", която в чест на юбилея излезе с нов видеоклип и нов аранжимент, включващ концертен запис от 50-годишнината на "Щурците". 


Тази вечер ще е и премиерата на една от песните в предстоящия нов албум на Кирил Маричков - "Светлина" по текст на Дони. Албумът е готов, а официалната му премиера ще бъде през ноември в столичния клуб "Сити стейдж". Той носи заглавието "75".

"Както винаги, ще има парчета и от останалите групи на всеки един от нас, но ще доминират тези на „Щурците” и на Кирил Маричков“, каза Дони по повод днешния концерт. И това е логично – все пак юбилярят е основател на емблематичната рок група. От сцената ще прозвучат незабравими хитове като „Клетва“, „Рок в минало време“, „Вкусът на времето“, „Конникът“, „Вълшебен цвят“, „Две следи“.

Кирил Маричков е знакова фигура, основополагаща рок културата у нас, зародила се през 60-те години на миналия век. Звездата му изгрява с появата на група „Щурците“ през 1967 година, за да извърви целия път до настоящето с изграждането на собствено звучене, основано на авторски композиции, отличаващи се със стилово разнообразие.

Със сигурност на края на концерта останалите членове на „Фондацията“ – Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански ще поднесат специална музикална изненада на Кирил Маричков. Най-вероятно на сцената ще има огромна торта и фойерверки.


Композиторът, певец и китарист е радостен, че публиката продължава да го иска, да ходи на негови концерти и да пълни залите. „Нашата публика ни е крепила през годините, точно заради нея сме оцелели. Заради нея се чувствам много щастлив“, споделя Кирил Маричков. Той признава, че винаги преди изява е нервен, а всяка техническа неизправност може да го извади извън релси.

„Аз съм перфекционист и обичам всичко да се прави професионално и с желание“, разкрива своето професионално верую рокаджията. „Но винаги като видя лицата на публиката, техните усмивки, позитивната емоция, която излъчват, като чуя, че пеят с нас, всичко ми минава и аз самият добивам невероятна енергия и мога да свиря и да пея по 4-5 часа, макар че вече съм н 75“, усмихва се Маричков.

Според него музиката точно отразява нещата, които се случват наоколо. „Не случайно чалгата проби толкова много. Тя отразява най-точно прехода, през който преминахме. Във всичките тези години махалото, което беше в единия край на забрани и цензури, отиде в противоположния. Тоталитарното общество прикрива истината за себе си. Когато то тръгва по пътя на демокрацията и няма изградени демократични навици, т.е. демокрацията не му е в кръвта, тогава се получават такива неща. Но има надежда. Музиката не разделя. Тя обединява хората, които иначе са разделени по политически или икономически причини. Те реагират по еднакъв начин, когато нещо им хареса и когато е истинско. А когато е платено и поръчково, то се усеща“, разсъждава щурецът.