Кирил Милов остана в подножието на върха

Нашето момче завоюва сребро от Световното по борба

Спорт
11:06 - 13 Септември 2022
1670
Кирил Милов остана в подножието на върха

Кирил Милов спечели сребърен медал на световното първенство по борба в сръбската столица Белград, след като отстъпи на живата легенда Артур Алексанян във финала на 97 килограма класически стил.

Арменецът, олимпийски златен медалист от Рио, вицешампион от Токио, четирикратен световен и петкратен европейски първенец, спечели първата точка при партер в началото на схватката. Той обаче добави още четири от две движения и поведе с 5:0 срещу българския национал, а разликата се запази до почивката. Милов, за когото това е второ сребро от световни финали, отговори само с една точка през втората част и загуби с 1:5.

По-рано този сезон 25-годишният талант триумфира с европейската титала. Среброто от Белград е четвъртото отличие в кариерата на Милов от голямо първенство.

„Щастлив съм, едва ли има борец, който да е стигнал до стълбичката и да не е щастлив", каза Милов пред БНТ.

"Разбира се, има разочарование. В партер допуснах две грешки, които ми костваха и успеха. Вероятно е и до шанс, но с повече тренировки един ден се надявам да стъпя на върха. Знам, че съм един от най-добрите...“

А иначе с най-много титли при класиците приключиха домакините от Сърбия - 4, водени от Стоян Добрев, бивш треньор в националния ни тим. Днес злато взеха Себастиан Нед (63) и Мате Немеш (67).

Днес България има още един финалист, след като Едмонд Назарян стигна до финала на 60 кг класически стил. Схватката срещу Жоламан Шаршенбеков от Киргизстан ще започне след 20 часа българско време.