Кирил Петков: България ще е отговорен и предвидим съюзник на НАТО

Новини
16:08 - 26 Януари 2022
3742
Кирил Петков: България ще е отговорен и предвидим съюзник на НАТО

Позицията на правителството е ясна, изчистена и със следните послания. Отначало заявихме, че ще сме конструктивен съюзник в НАТО, конструктивен член на ЕС. България е и ще бъде отговорен съюзник с предвидима позиция и никой да не се упражнява по тази тема. Тоова заяви премиерът Кирил Петков на изслушването в парламента по темата НАТО-Русия.

Трябва да работим с всички средства, с всички дипломатически средства за деексалиране на напрежението. Ползването на невоенни средства е целта, каза министър-председателят.

Следим всичко ежечасно в конфликта НАТО-Русия, увери той.

Нашата идея е да не не сме консуматори на сигурност и да сложим армията като приоритет в нашата стратегия за отбрана. През годините се откриват дефицит в оборудването и инвестицията в армията, информира Петков.

Имаме инвестиции - несистемно организирани, отделни - които са направени некоординирано и не с най-добрите опции, разкри той.  

Оттук нататък инвестициите са спрямо установените дефицити след системен преглед. Като държава имаме раздлични варианти как да участваме в отбраната нашият избор и да приотизираме българската армия, с български войски и с българско командване.

За първи път това е основният приоритет, подчерта премиерът.