Кирил Петков мами с реклама с Опра Уинфри

Новини
11:29 - 15 Октомври 2021
28985
Кирил Петков мами с реклама с Опра Уинфри

Лидерът на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков продава веганските си хранители добавки, ползвайки неправомерно като рекламно лице прочутата в цял свят американска тв водеща Опра Уинфри. Разкритието направи Plovdiv-online след проверка на сайтовете, които продават хранителните добавки на фирмата на възпитаника на Харвард.

Разглеждайки сайтовете, продаващи продукти на Петков, се натъкнахме на невероятна реклама - самата Опра Уинфри рекламира на корицата на списанието си The Oprah Magazine, бактериалните хапчета на Кирил Петков, пишат от онлайн изданието.

Опра Уинфри е една от най-влиятелните и богати жени в света, милиардерка, и изглежда меко казано странно да стане рекламно лице именно на хапчетата продавани от Кирил Петков, се посочва в статията. Далеч по-вероятно е доскорошният министър в служебния кабинет на Румен Радев да използва "пиратски" името и лика на Опра Унфри, за да трупа печалби.

Разглеждайки реклами в български и английски сайтове на продуктите на Петков, се вижда разлика в реклама на първа страница в списанието The Oprah Magazine - нескопосани Фотошоп копи-пейст колажи със самата Опра. В българските реклами с Опра, които се виждат от сайта на Петков, изработилите колажа не се притесняват да крият цели текстове от корицата на The Oprah Magazine, установява проверката на медията.

Това, което е очевадно от двете изображения на една и съща корица на броя на The Oprah Magazine е, че върху тях е монтиран колаж с бактериалните хапчета на Кирил Петков като дори местата се различават.

Че Опра Уинфри е рекламно лице на хранителна добавка, която произвежда една от фирмите на Кирил Петков, се хвали и самият той. Бизнесът на Киро Харварда е в продажба на стоки тип ВС телешоп търговия с висока добавена стойност и главно чрез реклама - зарибяване на потребители от дистанция (екран, дисплей).

Справка на Lupa.bg разкри, че в действителност снимка на ценното шишенце с пробиотици съществува в брой на списанието на Опра от 2016 г., макар на вътрешна страница. През 2019 г. пък ексминистърът се хвали, че не се познава с нея и не е заплатил и цент за реклама в списанието на звездата, но е бил приятно изненадан да види продукта си редом до други нейни любими марки, включително парфюми.

Петков е известен с това, че има бизнес свързан с “веганско” производство на редица хранителни добавки на основата на известната от поне 100 години бактерия Лактобацилус Булгарикус, се съобщава още в разследването. Особено интересен е фактът как въпросните добавки се рекламират единствено в български сайтове, липсват такива в САЩ, както и Канада. В сайта на добавката се рекламира също, че продуктът е преминал клинични тествания от харвардски учени, съвместно с лекари от ИСУЛ.

Преди месец столичен седмичник писа, че бизнесът на Кирил Петков с пробиотици е базиран на маркетингови лъжи, позовавайки се на микробиолог. Според публикацията, бактерията, която Петков твърди, че баща му е изолирал от кокиче, всъщност е най-обикновена с неясен произход, изолирана от българско кисело мляко.

„Веганският му пробиотик съдържа лактоза, тъй като бактериите растат в млечна среда. Това означава, че продуктът му по никакъв начин не е вегански.

Петков твърди и друго - че неговите бактерии растат в сок от морков, но всъщност към бактериите, които са отгледани в мляко, той добавя морковен екстракт. Голямата активност или броя живи микроорганизми, които пише на опаковките, са в пъти по-малко. Капсулите на неговият пробиотик съдържат минимално количество добри живи бактерии, а остатъка е набухватели и морковена прах от Китай. Металните му опаковки, в които държи и продава капсулите, са внос от Китай и са купени от фабрика, която основно произвежда декоративни кутии за бутилки водка. Може би дори са опасните за здравето, тъй като не покриват нито един фармацевтичен стандарт“, цитиран е неназован поименно микробиолог.