Кирил Петков не очаква парламентът да реши днес за РСМ

Премиерът участва в срещата на върха на лидерите от ЕС

Новини
08:45 - 24 Юни 2022
2635
Кирил Петков не очаква парламентът да реши днес за РСМ

Премиерът Кирил Петков заяви късно снощи в Брюксел, че не очаква днес Народното събрание да приеме окончателно решение по френското предложение за преговорната рамка и започването на преговори с Република Северна Македония (РСМ) и Албания за членство в Европейския съюз.

Кирил Петков участва в срещата на върха на лидерите от ЕС, на която са поканени и лидерите на страните от Западните Балкани, предава БНТ.

Премиерите на РСМ и Албания Димитър Ковачевски и Еди Рама в четвъртък показаха остро недоволството от поредното отлагане на решението за вдигане на българското вето.

"Това, което днес се случи, е, че българската позиция беше непроменена, беше разбрана и сега всички чакат българският парламент да даде крайното решение. Така че искам тук много ясно да кажа - всички тези думи, че премиерът няма да си удържи на думата, прави задкулисни сделки, ето това, което обещах, това се случи. 

И няма кой - нито отвън, нито отвътре да ме накара да счупя обещанието, което бях дал на българския народ",

заяви министър-председателят в оставка Кирил Петков.

"Ние ще направим всичко по силите си, за да получим необходимата позиция от българския парламент. Това е наша отговорност - да дадем възможност на двете страни и Северна Македония да може да направи последната стъпка. Те направиха вече толкова много, в следващите дни и седмици трябва да постигнем напредък със Северна Македония и Албания", категоричен бе президентът на Франция Еманюел Макрон.

Европейският съвет продължава и днес - европейските лидери ще обсъждат войната в Украйна, включително и въздействието ѝ върху глобалната продоволствена криза.