Кирил Петков: Няма как стартът в Шенген да бъде провал

Нашите политически опоненти явно не са зарадвани от новината, написа експремиерът

Новини
22:00 - 30 Декември 2023
4083
Кирил Петков: Няма как стартът в Шенген да бъде провал

"Искам ясно да кажа на всички колеги и анализатори, както и на нашите приятели и съмишленици: Няма как успехът да бъде представен като провал. Въпреки многото усилия в тази посока. Въздушен Шенген не е "нищо", написа във фейсбук профила си съпредседателят на ПП Кирил Петков след новината, че Австрия отмени ветото за България.

Ето какво още написа лидерът на ПП по повод важната вест за пробива "Въздушен Шенген":

"Разбирам, че нашите политически и геополитически опоненти не са особено зарадвани от новината за приемането на България в Шенгенското споразумение.

Има обаче времена, в които политическите и партийните интереси трябва да отстъпят на националните. И днес е точно такъв ден.

- България чака този момент от 12 години.

- Въздушен Шенген не е "нищо" - питайте десетките хиляди българи, които пълнят летищата и самолетите на авиокомпаниите, работят в Европа, прибират се при близките си за празниците.

- Ще получим значителни финансови средства за укрепване на границите.

- Това решение ще е стимул и за българската гранична полиция да работи още по-добре, ще е удар по трафикантите на хора.

- Ще има засилено присъствие на сили на „Фронтекс" при охраняването на границата – това е солидарност и обмяна на опит, и е допълнителна гаранция за сигурност.

- В "играта сме". България политически става член на Шенген, участва във всички формати и преговори, има право на вето.

- Приемането ни в Шенген за въздушните и морски граници беше въпрос на възвърнато доверие, въпрос на сигурност и въпрос евроинтеграция. Европа ни дава заслуженото и за трите.

- Ние и сега сме задължени да регистрираме и приемаме мигранти - така е според Дъблинското споразумение - не е нищо ново.

- Русия, чиято политика е да поощрява мигрантите от близкия изток към Европа по всякакъв начин, сега задейства целия си медиен и институционален ресурс, за да представи успеха на България като провал. Вижте например какво става в момента с Финландия - те си затварят границите, защото Русия кара с автобуси големи групи бежанци. Преди няколко месеца същото се случваше на Полско – Белоруската граница.

Поздравявам Николай Денков и цялото правителство за огромната стъпка напред", пише още Петков.