Кирил Петков обвини Слави - ИТН искала да дава милиарди на мафията (НА ЖИВО)

Политика
16:05 - 08 Юни 2022 (обновена)
6209
Кирил Петков обвини Слави - ИТН искала да дава милиарди на мафията (НА ЖИВО)

В последната седмица министър Караджов от ИТН поиска безпрецедентно увеличение на бюджета от 3,6 милиарда лева. Това е отгоре на вече съществуващата сума от 2,2 млрд. лева. Това е безпрецедентен бюджет. Той поиска тези пари да бъдат платени на същите фирми, които в последните фирми бяха разследвани от министър Рашков за злоупотреби. Това като основна причина за разпада на коалицията изтъкна премиерът Кирил Петков на брифинг на изпълнителния съвет на Продължаваме промяната. 

Петков призна, че МВР шефът Бойко Рашков е бил действително предложен за нов шеф на КПКОНПИ. На това ИТН обявили "Просто не сме съгласни". "Значи не искаме да реформираме КПКОНПИ, а искаме 6 милиарда лева за МРРБ и в следващия момент казват "просто не".

"Готови сме да правим правителство на малцинството, но няма да похарчим нито 1 лев без надзор. И КПКОНПИ ще бъде реформирана. А Рашков ще бъде начело на този орган. 6 месеца се борим за закона за антикорупционната комисия. Няма да обсъждаме повече, внасяме го още утре", обяви още премиерът. 

И предупреди, че днес бил денят на вододела - можело политиците да изберат антикорупционната страна, можело да има и политици "за" корупцията. 

"Когато става дума за "морал", както каза Слави Трифонов, това значи парите да не отиват при същите тези мафиоти, които Рашков разследва", не скри яда си премиерът. 

От своя страна, вътрешният министър Бойко Рашков обяви, че има конкретни данни за това, че се разходват огромни бюджетни средства по абсолютния същия подход, какъвто бе приет от предишното управление в лицето на ГЕРБ и Бойко Борисов. 

"Не мога да крия невижданите нарушения и престъпления, извършвани в строителството. И МВР за пръв път го доказа. Разследване осъществява и НСлС", напомни Рашков. Все още, по думите му, няма внесени обвинителни актове в съда, защото ставало въпрос за мащабна престъпна схема. 

МВР шефът допуска, че разходвани безлихвени средства за пътища са отивали в джобовете на шефове на фирмите, за да строят частни свои къщи. И намекна, че част от средствата може да са изнесени извън граница. 

Очаквайте подробности!