Кирил Петков: Празни чекове на никого не давам

Ако партията на Борисов иска да работи с ПП-ДБ има условности, каза лидерът на "Промяната"

Новини
19:01 - 23 Април 2023
3982
Кирил Петков: Празни чекове на никого не давам

„Аз не бих дал празен чек на никого”. Това заяви в предаването по НОВА съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков по повод първия мандат за съставяне на редовен кабинет, който ще бъде връчен на ГЕРБ-СДС.

По думите му вариантите пред първата по големите политическа формация са няколко. В първия партията на Бойко Борисов трябва да се коалира с ДПС, БСП и ИТН.

Вторият вариант бил разговори с ПП-ДБ. Те обаче също идвали с условности.

„Ние казваме: Не можем да подкрепим първия мандат и не искаме участие на ГЕРБ министри в нашето правителство, но искаме правителство”, посочи бившият министър-председател. Той допълни, че ако бъдат поканени на разговори от ГЕРБ, ще отидат, за да говорят за политиките, по които биха работили с втория мандат.

ПП-ДБ иска правителство на малцинството, чиито решения ГЕРБ подкрепя, след като приоритетите на кабинета са предварително набелязани и времево разписани. " Не ме е страх, че ще бъдем свалени след няколко месеца при едно правителство на малцинството", поясни Петков.

"Могат да ни поканят на среща. Ние ще отидем, където ще кажем какво искаме да се случи в какъв срок и тогава да преценят дали искат модела БСП, ДПС, ИТН. Аз не бих дал празен чек на никого, те също. Да видят какво предлагаме. Искат контрол - има го през парламента. Всичко е възможно, само две неща не са възможни - да ги подкрепим в първия мандат и да вкараме техни министри в наш кабинет", обобщи Кирил Петков.

По-рано през деня лидери на ДБ и ГЕРБ си размениха серия от нападки.