Кирил Петков се разсърди и на дошлите и на недошлите в парламента днес

Съпредседателят на ПП-ДБ беше бесен на ГЕРБ, че гласуваха провеждането на извънредно заседание в неделя

Новини
16:20 - 02 Юни 2024
8137
Кирил Петков се разсърди и на дошлите и на недошлите в парламента днес

В днешния ден видяхме едно огромно неуважение от страна на ГЕРБ-СДС. Това заяви Кирил Петков, съпредседател на „Продължаваме промяната“ и един от лидерите на „Продължаваме промяната – Демократична България“ по време на брифинг в парламента по повод на проваленото заседание на Народното събрание днес. 

Кирил Петков коментира, че е неуважително от страна на ГЕРБ да извикат всички в неделя, тъй като заседанието на парламента бе насрочено от техния заместник-председател на парламента. По думите му второто неуважение бе към техния министър-председател, който стоял сам и чакал да бъде изслушан и третото неуважение е към Деня на Христо Ботев. В неделя да извикат всички и те да не се появят. Но най-голямото неуважение е към всички медицински сестри и млади лекари, които продължават да получават ниски заплати, по-ниски от заплатите, които ние договорихме от моето правителство преди две години.  

Губим по 1000 сестри на година, които се пенсионират и отиват към Европа,  но заради частните интереси на ГЕРБ и ДПС, частните им болници, те предпочетоха печалбата, отколкото нормално заплащане на медицинските сестри в България. 

Николай Денков посочи, че днес служебното правителство, с безмълвното съдействие на новото мнозинство в парламента отказа на българските лекари и медицински сестри да обсъди и да реши въпроса веднъж завинаги как да осигури достойни възнаграждения, които отговарят на техните знания и техните денонощни усилия да осигурят нашето  здраве и здравето на гражданите. ГЕРБ-ДПС и здравната мафия имат интерес държавните и общинските болници да не могат да осигурят достойно заплащане на българските специалисти, коментира той. 

Денков припомни, че целта им е минималните заплати на лекарите да бъдат поне равни на средната работна заплата за страната, а за медицинските сестри и специалисти поне 80 процента от средната за страната.