Кирил Петков ще маха "данък корупция"

Той разкритикува НАП, че одитира главно маките фирми, а не големите, които са с приходи от държавата

Новини
19:19 - 26 Март 2023
3051
Кирил Петков ще маха "данък корупция"

Не бихме променяли нито един от данъците. Трябва да се премахне данък корупция. Истината е, че със съществуващите данъчни ставки ние вярваме, че ще влезем в този процент за дефицит.

Това заяви по БТВ Кирил Петков от "Продължаваме промяната" - "Демократична България" (ПП - ДБ). Той подчерта, че категорично няма да подкрепят данък за свръхпечалба. “Енергийните помощи не идват от бюджета, а от енергийните дружества. Което означава, че реално помощите не дават дефицит в бюджета. Има преразпределяне от енергийните дружества към другите и не е проинфлационна мярка”, обясни Петков. 

Той бе категоричен, че в следващото управление ПП - ДБ няма да излизат от 3-процентния дефицит. “Миналата година въпреки всички приказки за голямата страшна зима, завършихме с 2,9% дефицит. Докато държим дефицита под 3% рисковете от инфлация заради прекалено харчене не са там”, добави Петков.

Според него по този начин бизнесът не може да има бизнес план и не могат да имат предвидимост. “Една от силите на България е, че имаме ниски данъци и те не се променят. Това е най-доброто, за да привличаме инвестиции”, каза той.

“Когато ние влязохме в управлението видяхме, че НАП главно одитира малките бизнеси. Ние тогава казахме, че трябва да се одитират големите фирми и особено тези, които имат големи приходи от държавата. Тогава си събрахме ДДС-то”, категоричен е Петков.