Кирил Вътев склонен да остане след ротацията, ако го поканят

Частната лаборатория приключва работата на границата, контролът вече е в ръцете на БАБХ, коментира земеделският министър

Новини
10:11 - 02 Март 2024
1563
Кирил Вътев склонен да остане след ротацията, ако го поканят

Нека е ясно – този контрол на вноса не започва с тази лаборатория на ГКПП „Капитан Андреево”. Допреди две години се е извършвал в частна лаборатория. За да се извършва от държавата, пробите пътуваха до София, което отнема много време. Защо сега? Беше необходимо време да се направи друго помещение, различно от това на предишната лаборатория. 

Частната лаборатория приключва работата на границата. Контролът вече е в ръцете на БАБХ. Ще упражняваме необходимия контрол. 

Това заяви министърът на земеделието и храните Кирил Вътев пред БНТ.

„Абсолютно всички продукти, които влизат от трети страни, подлежат на подобен контрол.

 Официално на 28 февруари излезе документ, показващ, че българската лаборатория е акредитирана за официален контрол. Дейността ѝ започва в понеделник, 4 март”, обясни той, цитиран от novini.bg.

Той подчерта, че цените на храните са нещо, което държавата не може да контролира: „Държавата обаче може да направи правила за доставка на цялата агрохранителна верига. Добрият пример за това е Франция. Целта ни е българският производител на първична продукция да бъдат предпазени от натиска от най-високо. Тези хора изнемогват и не получават справедливата цена за своята продукция.”

„Напрежението сред земеделците не е утихнало.

Проблемът е в Зелената сделка. Всички искаме екология и да е зелено и чисто, но не може да забраняваш препарати, преди да предоставиш алтернатива. Това, съчетано с вноса от трети страни, прави нелоялна конкуренция и дъмпингов внос”, обясни Вътев.

Той бе категоричен: „Аз съм на страната на земеделските производители. Упрекват ме, че аз съм разделил земеделските производители. За тях се постигнаха много ползи, те това го знаят. Важно е всеки производител да държи здраво пулса на пазара, за да бъде успешен в тази конкуренция.”

Той коментира и предстоящата ротация: Изпратили сме писмени отчети за свършеното и несвършеното. Това е начинът, по който сме се отчели пред Николай Денков и Мария Габриел. Ако ме поканят – оставам, ако не – имам достатъчно добри идеи за живота си.”