Какво каза папата на Кирил Петков? (уникални снимки)

Новини
23:02 - 23 Май 2022
8310
Какво каза папата на Кирил Петков? (уникални снимки)

Папа Франциск е благословил работата на българското правителство и е казал, че пътят за борба с корупцията, който то следва, е единствения правилен. Това е станало по време на аудиенцията на българската делегация, предвождана от премиера Кирил Петков в понеделник. Визитата е в навечерието на празника на славянската писменост 24 май.

“Беше наистина много истинска среща и папа Франциск каза няколко неща, които биха били много полезни в следващите дни. Първото нещо, което каза е, че корупцията е болест. И че той много вярва, че млади политици са единственият начин да се изтръгне тази болест. Той каза: “Знам, че тази болест е навсякъде, и във вашата страна, и поздравявам вашето правителство, че това е основна цел за изтръгването на тази болест. Вие трябва да продължите това дело“, разказа пред журналисти Петков след аудиенцията.

Съпругата на премиера Линда Петкова бе със закрика с черен воал коса, както е по протокол във Ватикана

По традиция на аудиенцията при папата, гостът носи подарък на негово Светейшество. Българската делегация дари изработена от вълна сцена на Рождество Христово. Автори са деца от социалния център "Рождество Христово“, който е създаден от Католическа апостолическа екзархия – София по инициатива на Папския съвет "Cor Unum”.

Подаръкът е символен, а целта – благотворителност. Българското правителство ще подкрепи финансово центъра. Ще бъдат предоставени средства за закупуване на учебни помагала, хранителни продукти, както и за организиране на празник на открито за децата. Пред журналисти по-късно хора, присъствали на срещата на премиера с папата, заявиха, че Франциск е казал: "Добре, че не ми подарихте златна чаша, както правят повечето! Щях да я продам!"

"От нас зависи да продължим традицията на Кирил и Методий и да пазим българската писменост. Без култура, писменост и вяра няма държавност", каза по-рано премиерът Кирил Петков в кратко слово след литургия в римската базилика "Сан Клементе", където е погребан славянският първоучител Константин-Кирил Философ.

"Азбуката, дарена ни от светите Кирил и Методий, прави старобългарската култура изключително значима за европейската цивилизация. А великите умове наричат България културно чудо на славяните. И днес, в навечерието на 24 май – великият ден на българската духовност, е важно да си припомним, че от нас зависи да запазим и да пренасяме традицията на светите братя Кирил и Методий, българското слово да крепне", добави премиерът.

Вторият ден от визитата на Петков в Рим и Ватикана започна с поклонение на гроба на създателя на българската писменост. Литургията в храма бе отслужена от Негово високопреосвещенство Западно-и Средноевропейски митрополит Антоний.

В късния следобед преди да отпътува за България, премиерът Петков проведе и среща с италианския си колега Марио Драги. По-късно се очакваше да разговаря и с македонския премиер Димитър Ковачевски, който в понеделник също бе приет от папа Франциск.

Кирил Петков разяснява подаръка-символ на папата

Българската правителствена делегация пред гроба на Свети Кирил в базиликата “Сан Клементе“ в Рим

Премиерът Кирил Петков позира с децата, изработили от вълна библейската сцената, която бе подарена на папата

При посещението си в Рим премиерът Кирил Петков поднесе цветя на паметника на Патриарха на българската литература Иван Вазов. Монументът на големия поет, писател и общественик се намира в един от най-забележителните региони на Вечния град