Китай готов с ваксина срещу Covid-19 до края на годината

Очаква се няколко кандидати да получат официален лиценз до месеци

Новини
12:34 - 17 Август 2020
1643
Китай готов с ваксина срещу Covid-19 до края на годината

Китай напредва с изследванията и разработката на ваксини срещу COVID-19, придържайки се към най-високите стандарти за безопасност и ефективност, като очакванията са няколко кандидата за ваксина да получат официален лиценз по-късно тази година. Миналият петък управлението за надзор на лекарствените препарати излезе с технически насоки относно разработката на ваксина, в които са посочени условията за допускане до пазара на потенциалните продукти. В тях се посочва, че ефективността и рисковете от ваксините трябва да бъдат оценени чрез три фази на клинични изследвания, предава Радио Китай.

След пускането им на пазара безопасността на ваксините трябва да бъде наблюдавана непрекъснато в контекста на мащабното им приложение, се казва още в насоките.

Първият патент за ваксина срещу COVID-19 в Китай бе предоставен кандидата, разработен съвместно от военни медици, ръководени от генерал-майор Чън Уей, и компанията CanSino Biologics Inc. Според президентът на Китайската асоциация за лекарствени биотехнологии Тиен Хундзиен, тяхната ваксина ще излезе на пазара вероятно в края на годината. „В момента вече разполагаме с производствена линия за ваксината, но искаме да се уверим в нейната безопасност и клинична ефективност, преди да я пуснем за масова употреба“, посочи той, добавяйки, че след като фаза III на клиничните изследвания приключи ваксината ще бъде достъпна.

Според Министерството на промишлеността и информационните технологии, към 23 юли общо 13 компании в Китай са започнали изграждане на производствени линии за ваксини срещу COVID-19, а девет са получили одобрение от регулатора за започване на клинични изпитания.