Китай лъже за броя на новозаразените с COVID-19

Половин милион души се заразяват с коронавирус всеки ден само в китайския град Циндао, на фона на далеч по-малко съобщените официално случаи от властите

Новини
10:06 - 24 Декември 2022
3327
Китай лъже за броя на новозаразените с COVID-19

Половин милион души се заразяват с коронавирус всеки ден само в китайския град Циндао, заяви общински здравен служител в статия, която бързо бе цензурирана. По думите му официалната статистика не отразява безпрецедентната вълна от зарази, която преживява страната, предаде Франс прес.

В началото на декември, на фона на нарастващото обществено недоволство, Китай неочаквано прекрати повечето от строгите здравни мерки на политиката за "нулев ковид", която стриктно прилагаше от 2020 г. насам, като премахна тежките карантини и ограниченията за пътуване, които имаха огромно въздействие върху китайската икономика.
     
Оттогава в цялата страна има рязко увеличаване на броя на инфекциите, които изпразват рафтовете на аптеките и изпълват болничните отделения, като същевременно допринасят за очевидното пренасищане на крематориумите. 

Медия в източния град Цинданао, ръководена от комунистическата партия, цитира здравния служител, според когото в пристанищния град се регистрират "между 490 000 и 530 000" нови случая на ден. Градът с население от около 10 милиона души е "в период на бързо предаване на инфекцията, преди да достигне своя пик", казва Бо Тао, цитиран в статията, и добавя, че се очаква през уикенда делът на заразените да нарасне с още 10 процента.

Статията беше споделена от няколко други медии, но тази сутрин беше редактирана и от нея бяха премахнати числата.

Министерството на здравеопазването на Китай съобщи днес за 4103 нови случая на заразяване в цялата страна, без нови смъртни случаи. В Шандун, провинцията, в която се намира Циндао, властите официално са регистрирали само 31 нови случая.