Китай: Nike, H&M и Zara продават вредни детски стоки

Това е поредният удар на Пекин върху западни марки дрехи

Новини
13:33 - 03 Юни 2021
4006
Китай: Nike, H&M и Zara продават вредни детски стоки

Китай обвини няколко западни модни марки в продажба на вредни за деца стоки. В предупрежнение на уебсайта на митническата администрация на страната са изброени 81 артикула, внесени от компании като Nike, H&M и Zara.

Става въпрос за артикули като детски дрехи, обувки, играчки, четки за зъби и бебешки шишета. Според предупреждението девет партиди памучни рокли за момичета на H&M съдържат "багрила или вредни вещества, които могат да се абсорбират от тялото през кожата, устата и т.н. и да застрашат здравето", цитирано от BBC.

В списъка попадат и детски дрехи, внесени от Zara, тениски за момчета Nike и партиди памучни пижами за момчета Gap също.

Това е поредният удар върху западни марки дрехи, които оперират в Китай, след острата международна реакция срещу твърденията за злоупотреби в района на отглеждане на памук Синцзян и уйгурските малцинства.

Няколко големи компании, сред които H&M и Nike, изразиха загриженост относно твърденията, че уйгурите са подложени на принудителен труд в района на отглеждане на памук Синцзян.

Онлайн магазините на някои компании са блокирани и техните магазини са изчезнали от някои карти в Китай

Въпреки, че физическите магазини на H&M в Китай работят, вече не е възможно да се вземе такси до магазините с помощта на приложение и потребителите не могат да пазаруват онлайн.

През март няколко западни държави наложиха санкции на длъжностни лица в Китай заради нарушения на човешки права по отношение на мюсюлманската уйгурска малцинствена група. Пекин отрече обвиненията.