Китай планира нови мисии до Марс и Юпитер

Станцията „Тянвън-1” беше изстреляна на 23 юли 2020 г.

Новини
21:19 - 17 Май 2021
1638
Китай планира нови мисии до Марс и Юпитер

Китай планира нови мисии до Марс и Юпитер, за да изследва тези планети и да върне проби на Земята, съобщи ТАСС. Това заяви Чжан Рунцяо, главен дизайнер на мисията „Тянвън-1” до Марс.

„След успешното кацане в рамките на мисията „Тянвън-1”, за която сега се смята, че е само на една крачка от успешното завършване, следващият етап ще бъде изстрелването на „Тянвън-2”, „Тянвън-3” и нови мисии до Марс и други планети, като Юпитер , за тяхното изследване и събиране на проби. Това е включено в националната програма за изследване на планетите” - каза той, цитиран от изданието „Хуанцю шибао”.

„Ще продължим да изследваме ключови технологии, за да дадем възможност за ранно доставяне на проби от Марс (на Земята) и за по-нататъшно укрепване на нашите технологични решения”, каза той.

По думите му в момента се изработват детайлите по програмата, след което тя ще бъде внесена за разглеждане от правителството на страната.

Автоматичната междупланетна станция „Tянвън-1” в събота извърши успешно кацане на повърхността на Червената планета, което беше първото за китайски космически апарат на Марс. Марсоходът, който е част от нея, наречен „Чжужун”, скоро ще започне изследване на грунта, йоносферата и климата на планетата. Планирано е да работи на повърхността ѝ 92 земни дни.

Станцията „Тянвън-1” беше изстреляна на 23 юли 2020 г. от космодрума Вънчан в южната китайска провинция Хайнан. През февруари тя достигна орбитата на Марс.