Китай призна: Вирусът може да убие милиони хора

Топ
18:30 - 26 Януари 2020
6028
Китай призна: Вирусът може да убие милиони хора

Мистериозният коронавирус от Китай, който паникьоса целия свят, може да убие милиони хора тази година, признаха властите в страната. Председателят на китайската Държавна комисия по въпросите на здравеопазването Ма Сяовей, който е с ранг на министър, заяви в неделя, че способността на коронавируса да се предава от човек на човек се засилва и броят на заразените вероятно ще продължи да расте с още по-бързи темпове, предаде Ройтерс.

"Изправени сме пред опасност, чиито размери не можем да предвидим", казва Сяовей, а думите му предизвикаха още по-голяма паника в Китай. До момента близо 2500 души в страната са заразени от вируса, а до  неделя вечер се съобщава за 59 души, които са починали от заболяването. Според в. "Вашингтон поуст" обаче реалния брой на загиналите е многократно по-висок.

"Новият вирус предизвика сериозна тревога по целия свят, тъй като не е достатъчно добре проучен и не е ясно колко е опасен, колко лесно може да се предава между хората и какви са рисковете от мутация. За съжаление, на този етап няма причина да сме оптимисти.Коронавирусът може да причини пневмония, която в много случаи е смъртоносна. Епидемията е навлязла в сравнително сериозен и сложен стадий", заяви още Ма Сяовей.

Председателят на комитета каза, че инкубационният период на коронавируса е от 1 до 14 дни. Вирусът е заразен и по време на инкубационния период за разлика от коронавируса на тежкия остър респираторен синдром (ТОРС), който също тръгна от Китай и през 2002-2003 г. стана причина за смъртта на близо 800 души по света.

Ма Сяовей заяви, че ще продължат да се взимат мерки за ограничаване на разпространението на заразата, които засега включват спиране на транспортни връзки, забрана за пътувания и отмяна на събития с участие на много хора.

Китайският мегаполис Шанхай обяви в неделя, че в рамките на мерките срещу разпространението на новия коронавирус незабавно закрива линиите за автобусни превози на далечни разстояния, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Властите в 24-милионния град съобщиха на 26 януари за първия починал от новата вирусна пневмония. Подобни мерки са взели и други големи градове като Пекин, Тянцзин и Сиан. Китайските провинции Хъбей и Хайнан също спряха междуградските и далечните автобусни превози.

Пекин съобщи, че ще удължи едноседмичната ваканция за детските градини, училищата и университетите в града, предвидена по принцип по Нова година. Южната китайска провинция Гуандун, която е с най-голямо население, задължи своите над 110 милиона жители да носят предпазни маски, за да не се заразят с епидемичната вирусна пневмония. Подобни мерки взеха през уикенда също провинция Цзянси в Централен Китай и други големи градове.

Междувременно трети случай на заразяване с новия вирус е потвърден в неделя в американския щат Калифорния. Болният е пътувал до китайския град Ухан, откъдето тръгна епидемията, съобщиха местните здравни власти, цитирани от АФП.

Новият коронавирус обаче не е открит у седемте китайски туристи, настанени снощи с висока температура в московска болница. Здравословното им състояние вече е задоволително и те не са развили пневмония, съобщиха здравните власти в руската столица, цитирани от ТАСС. Туристите от Китай ще бъдат изписани за амбулаторно лечение с изключение на една жена, у която е открит вирус на грип А. Тя се чувства сравнително добре, получава подходящо лечение и скоро също ще бъде изписана, увериха московските медици.