Китай пусна най-голямата соларна електроцентрала в света

При пълен капацитет на работа се очаква съоръжението да пести 500 000 тона въглища всяка година

Новини
14:44 - 10 Юли 2023
2795
Китай пусна най-голямата соларна електроцентрала в света

Най-голямата слънчева електроцентрала в света заработи в Китай генерира капацитет да генерира 1,5 милиарда киловатчаса електроенергия годишно.

Разположена е в провинция Тиендзин в Северен Китай, като съоръжението се простира на 1300 хектара.

Разположена в солните полета Changlu, електроцентралата обхваща площ от около 1333 хектара (13 кв. км), което се равнява на 1868 футболни игрища. Тя може да осигури електричество всяка година, което е в състояние да отговори на нуждите от потребление на 1,5 милиона домакинства. Соларният парк може да намали около 1,25 милиона тона въглероден диоксид в сравнение с топлинната мощност, необходима за генериране на същото количество електричество.

Слънчевата електроцентрала всъщност изпълнява и други функции. Освен производство на чиста енергия, съоръжението се използва за производство на сол и аквакултури, според агенция Синхуа, цитирана от Global Times.

При пълен капацитет на работа се очаква слънчевата централа да спести 500 000 тона въглища всяка година

Инвестициите на Китай в чистата енергия достигнаха 1,36 трилиона долара през 2022 г. - 37% от които насочени към вятърна и слънчева енергия, според доклад на китайската консултантска фирма CINNO Research от януари.

CINNO Research прогнозира, че настоящото развитие на сектора ще осигури високи темпове на растеж през следващите три до пет години, което го прави важен двигател на икономическия растеж на Китай.