Китай слага граница на Еверест

Нещо за четене
18:07 - 11 Май 2021
3774
Китай слага граница на Еверест

Китайските власти са решили да установят „разделителна линия“ на Еверест на фона на ковид пандемията. Тази мярка се предприема с цел китайските алпинисти да не влизат в контакт с други свои колеги, които се изкачват на върха на света откъм Непал.

Преди това алпинистите и властите в базовия лагер в Непал, разположен на височина над 5 хиляди километра, предупредиха за рязко увеличение на случаите на COVID-19 сред алпинистите. По-рано Непал обяви, че напълно ще спре международните полети. Ще има само два полета до Делхи и обратно. Вътрешните полети в страната вече са отменени.

Еверест се намира на границата между Китай и Непал. Алпинистите се изкачват на върха на света от двете страни. В момента не е ясно как Китай ще наложи правилата за ограничаване на контактите в планината, съобщава BBC. Еверест е снежен купол, на който не могат да бъдат едновременно повече от шест души. Понякога алпинистите трябва да стоят на опашка, за да изчакат своя ред да стъпят на най-високата точка в света.

Екип от тибетски експерти по алпинизъм са изпратени на върха, за да установят разделителна линия. Тя ще бъде поставена преди пристигането на група китайски алпинисти, които са на път към купола на Еверест. На алпинистите от китайска страна ще бъде забранено да осъществяват контакти с алпинисти, изкачили се от непалската страна, както и да докосват предметите, поставени на върха. Не е ясно обаче дали тибетските водачи ще останат в района, за да налагат ограничения.