Китай смечкава ограниченията след протестите, но не съвсем

Очаква се отварянето на училищата и моловете, но много правила остават до март

Новини
18:14 - 04 Декември 2022
2144
Китай смечкава ограниченията след протестите, но не съвсем

Още китайски градове, включително Урумчи в далечния запад, обявиха смекчаване на ограниченията заради коронавируса в неделя в рамките на усилията на Китай да направи политиката за нулев COVID по-целенасочена и не толкова скъпа след безпрецедентните протести срещу ограниченията миналия уикенд, предава Ройтерс.

Урумчи, главен град на област Синдзян, където първо избухнаха протестите, ще отвори отново молове, пазари, ресторанти и други места от понеделник, съобщиха властите, прекратявайки строгите блокади от месеци.

Този уикенд нямаше признаци за сериозни демонстрации, въпреки че в квартал „Лянмацяо“ в Пекин и около Wulumuqi Road в Шанхай имаше засилено полицейско присъствие. И на двете места имаше протести преди една седмица.

Смъртоносен пожар миналия месец в Урумчи предизвика десетки протести срещу ограниченията заради COVID в над 20 града, след като някои потребители на социални мрежи заявиха, че жертвите не са могли да избягат от огъня, тъй като жилищната им сграда е била заключена. Властите отричат тези обвинения.

Протестите бяха безпрецедентна проява на гражданско неподчинение в континенталната част на Китай, откакто президентът Си Дзинпин дойде на власт през 2012 г.

В следващите дни няколко града обявиха смекчаване на блокадите, на изискванията за тестване и на правилата за карантина.