Китай укори френските власти заради туристи, пострадали при безредиците

Участници в протестите нападнали автобус с китайски посетители във Франция

Новини
12:22 - 02 Юли 2023
2558
Китай укори френските власти заради туристи, пострадали при безредиците

Китайското генерално консулство в Марсилия е изразило протест пред френските власти, след като по време на безредиците в града са били счупени стъклата на автобус с китайска туристическа група, в резултат на което няколко китайски туристи са с леки наранявания, съобщи Службата по консулските въпроси към министерството на вътрешните работи на Китай, цитирана от Ройтерс.

В официалната нота на генералното консулство е отправен призив към Франция да гарантира сигурността на китайските граждани и имуществото им, се казва в изявлението.

Според китайската телевизия автобусът е бил нападнат в четвъртък от участници в безредиците, обхванали улиците на големите френски градове в последните дни, след като полицаи застреляха тийнейджър от северноафрикански произход. След случая китайската туристическа група си е заминала от Франция, съобщи Службата по консулските въпроси.

Тя призова китайските граждани във Франция, както и тези, възнамеряващи да посетят тази страна, към „повишена бдителност и предпазливост“ с оглед на безредиците.

Вчера размириците бяха по-слаби. След вчерашното погребение на застреляния тийнейджър в големите градове в цялата страна бяха разположени десетки хиляди полицаи, макар че имаше известно напрежение в центъра на Париж и откъслечни сблъсъци в Ница, Страсбург и Марсилия.