Китай засилва шпионажа срещу Берлин

Томас Халденванг, ръководителят на германската Служба за защита на конституцията предупреди, че икономическата зависимост от Китай може да бъде използвана  за оказване на политическо влияние

Новини
15:41 - 11 Февруари 2023
2487
Китай засилва шпионажа срещу Берлин

Ръководителят на германската служба за контраразузнаване се опасява, че Китай разширява шпионската си дейност срещу Берлин, заяви той в интервю за в. "Велт ам зонтаг“.

Томас Халденванг, ръководителят на германската Служба за защита на конституцията (СЗК), заяви: "Китай развива широкообхватен шпионаж и дейности за оказване на влияние. Трябва да сме подготвени, че те ще се увеличат в следващите години."

Той предупреди, че икономическата зависимост от Китай може да бъде използвана  за оказване на политическо влияние, съобщи Ройтерс.

"Китай преследва дългосрочна стратегия за постигане на своите цели", каза Халденванг. "Политическото ръководство вече използва икономическата си мощ, която също е резултат от интензивните отношения с германската и европейската икономика, за да осъществи политически цели."

Германското правителство прави преоценка на икономическите си отношения с авторитарни държави, след като войната в Украйна разкри уязвимостта на Берлин от  дългогодишната енергийна зависимост от Русия.

В стратегически документ, видян от Ройтерс, министерството на икономиката препоръча да се наложат по-строги изисквания за фирмите, които работят с Китай, например да се подлагат на редовни стрес тестове.