Китайците произведоха милиони кубици изкуствен сняг

Истински сняг успа да изненада домакините, но те предпочитат технологичния

Зимни
11:05 - 19 Февруари 2022
5237
Китайците произведоха милиони кубици изкуствен сняг

Милиони кубици изкуствен сняг произведоиха китайците за домакинството си на Зимните олимпийски игри. В Пекин зимните снеговалежи са много малко, макар че точно по средата на игрите сега истински сняг заваля на парцали и изненада дори и китайците, обърквайки стартове в алпийските ски, в ски бягането, в биатлона.

Обилен сняг вали на местата на Олимпийските игри в Пекин, но организаторите предпочитат изкуствения сняг за пистите, казвайки, че е по-подходящ за състезанията, набляга именно на този факт Би Би Си. След като организаторите настояват да се използва точно технологичният сняг, както още се нарича. 

Обемът на изкуствен сняг, използван на тези Игри в Пекин, е достигнал безпрецедентно високо ниво - над 90%. Смята се, че 49 милиона галона (222,8 милиона литра) вода са били използвани за производството на милиони кубични метри сняг.

Производството на изкуствен сняг с машини за олимпиадата започна на 15 ноември миналата година в Държавния алпийски ски център, съобщи тогава Радио Китай. Като начало 20 души от китайски и чуждестранни екипи за правене на сняг работеха по две смени денонощно. 170 машини произвеждаха по 1,2 милиона кубични метра сняг на площ от 800 000 квадратни метра. Предвиждаше се до средата на януари задачата да приключи.

Изкуственият сняг е използван за първи път в зимните спортове през 80-те години на миналия век. Ванкувър 2010, Сочи 2014 и Пьонгчанг 2018 - всички разчитаха до известна степен на изкуствен сняг.

Под микроскоп се виждат разликите в структурата на естествения и изкуствения сняг. Произведеният от машини е много по-плътен и съдържа много по-малко въздух в структурата си. Поради тази причина изкуственият сняг е по-твърд и по-влажен - и също така по-студен, което го прави по-подходящ за някои спортове.

Но най-вече за китайцйите домакини е по-лесно да се поддържа необходимото качество, а и количество по време на състезанията. Нищо че процесът на производство на изкуствен сняг изисква енергия, както и сериозен финансов ресурс. И това беше един от основните проблеми, който притесняваше МОК, когато оценяваше градовете кандидати за домакини на Зимните олимпийски игри през 2022 г.

Екологичните притеснения обаче бяха оборени от китайците, които обявиха, че водата, използвана за олимпийските им игри, представлява по-малко от 2% от местните доставки. Също така те обявиха, че използваните снежни оръдия се нуждаят от 20% по-малко енергия от тези, използвани на предишните игри.