Китайски лекари критикуват Европа: Не пазите медиците!

Новини
20:38 - 17 Март 2020
38372
Китайски лекари критикуват Европа: Не пазите медиците!

"Европа повтаря грешките на Китай от началото на пандемията с COVID-19 - не защитава достатъчно медиците си, работещи непосредствено със заболелите, и те са изложени на голям риск". Това заяви в интервю за "Блумбърг" Ву Донг, професор от Обединения медицински колеж на Пекин, според когото ситуацията наподобява на първите дни и седмици в Ухан.

Агенцията е разговаряла с лекари от столицата на провинция Хубей, които предупреждават, че при тях поне има оправдание - информацията за коронавируса тогава е била много малко и средствата за защита не са достигали. Поради това са се заразили хиляди техни колеги и поне 46 от тях са починали.

Ду Бин, директор на интензивното отделение в медицинския колеж в китайската столица, напомня, че в Ухан най-много са пострадали офталмолозите и специалистите уши-нос-гъло. Разликата с болните от SARS в началото на века е, че сега заразените почти не проявявят симптоми или нямат никакви. Затова и са толкова важни ранните и масови тестове, казва Ду Бин. "Изобщо не си представям как ще откриете подозрителните случаи и как ще изолирате тези, с които са контактували, ако не правите постоянни тестове", посочи той.

Китайските лекари напомнят да се внимава и когато изглежда, че огнище на COVID-19 изглежда поставено под контрол, тъй като никога не бива да се изключва появата на нова вълна от заразени.