Китайският президент пристигна в Европа за да потушава търговската война

Си Дзинпин има намерение да противодейства на поредицата от проверки в областта на търговията от ЕС на китайски компании, включително голямо разследване на субсидиите за електромобили

Новини
18:00 - 05 Май 2024
4570
Китайският президент пристигна в Европа за да потушава търговската война

Китайският президент Си Дзинпин пристига в Европа в неделя с мисия да смекчи ескалиращото напрежение, което заплашва да предизвика търговска война между Китай и ЕС, пише Financial Times. Посещението му започна от Париж. 

В първото си пътуване до региона от 2019 г. насам Си ще проведе тежки разговори във Франция за търговията и в Украйна преди да се наслади на по-топло посрещане в Сърбия и Унгария, където растящите китайски инвестиции подчертават както ползите от близки отношения с Пекин, така и разделението в ЕС в областта на международната политика.

„Китай е решен да не позволи отношенията му с Европа да поемат още повече в посоката на връзките му със САЩ“, коментира Ю Дзие, анализатор в британския институт Chatham House. „Пекин ще възобнови офанзивата за омайване, но също така ще отправи сурови предупреждения към ЕС за търговския протекционизъм“, допълва той.

Основен приоритет на Си за шестдневната му визита ще бъде да ограничи щетите, заявиха китайски официални представители. Президентът има намерение да противодейства на поредицата от проверки в областта на търговията от ЕС на китайски компании, включително голямо разследване на субсидиите за електромобили, което се очаква да приключи след седмици.

Представители на ЕС коментираха пред FT, че предварителни мита върху електромобилите може да бъдат наложени през май, а постоянни мита, които се нуждаят от подкрепата на мнозинство от страните членки, може да последват през ноември. Изследователи от Rhodium Group съобщиха, че митата върху вноса на китайски електромобили в ЕС може да са в диапазона от 15 до 30%.

„Китай не може да си позволи затварянето на европейския пазар за китайски компании“, счита Абигейл Васлие от института Merics в Берлин. „Основният въпрос е...доколко успешен може да бъде президентът Си в промяната на сегашната траектория на отношенията между Европа и Китай“, допълва  тя.

Френският президент Еманюел Макрон покани председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Париж за среща със Си в понеделник.

В интервю през уикенда за вестник La Tribune Макрон заяви, че иска да осигури по-голяма реципрочност в търговията с Китай, за да засили икономическата сигурност на Франция.

„Настоявам за актуализация, защото сега Китай има свръхкапацитет в много области и изнася масово за Европа“, каза Макрон и отбеляза, че не всички ръководители в Европа са съгласни по този въпрос, някои продължават да смятат Китай за „пазар на възможностите“.

„Нека сме наясно, не предлагам да се дистанцираме от Китай... Независимо дали става дума за климата или за сигурността, ние се нуждаем от китайците. Но мисля, че трябва да защитим по-добре националната си сигурност, суверенитета си... и да бъдем много по-реалистични в защитаването на нашите интереси“, изтъкна Макрон.

Фон дер Лайен настоява за намаляване на риска в търговските отношения на Европа с Китай и отдаде огромния дефицит в двустранната търговия на ЕС – 291 млрд. евро през 2023 г., отчасти на ограниченията на Пекин за достъп до пазара на европейски компании. През последните години ЕС остава зад Югоизточна Азия в битката да се превърне във втория по големина регионален търговски партньор на Пекин.

Си смята да направи всичко възможно да постигне желаното, казват китайски представители и анализатори. Зад очакваните прояви на добра воля и обещания за китайски инвестиции той ще предупреди европейските ръководители, че мита върху китайския износ ще предизвикат безкомпромисен отговор, допълват те.

„Китай може да наложи ограничения върху износа на материали, необходими за производството на микрочипове и върху френския износ към Китай и редица други продукти“, казва един от анализаторите, пожелал да остане анонимен.

Пекин израти също сигнал за все по-голяма готовност да наложи собствени ответни мита. Очаква се Макрон да обсъди със Си случая на френските производители на коняк, след като през януари Китай започна антидъмпингово разследване на френския внос на бренди.

Френското бренди е най-внасяният ликьор в Китай и мита ще засегнат печалбите на известни марки като Rémy Cointreau, Pernod Ricard и притежаваната от LVMH Hennessy.