Класата си е класа, Григор падна от Джокович

Двамата тенисисти водиха битка в Мелбърн повече от три часа, нашият даде отпор само в първата част

Спорт
13:28 - 21 Януари 2023
3372
Класата си е класа, Григор падна от Джокович

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров беше изпратен с шумни аплодисменти от станалите на крака зрители на централния корт “Род Лейвър арrна”, защото допринесе за зрелищен гладиаторски дуел срещу рекордьора по титли в Аustralian Open Новак Джокович.

Григор Димитров загуби с 0:3 сета - 6:7, 3:6, 4:6 за повече от три часа тенис на корта.

Бившият №1 в ранглистата на ATP показа непоклатим боен дух и въпреки контузията си в лявото бедро успя да стигне до крайния успех.

Най-оспорван беше първият сет, който имаше ключова роля върху развръзката на мача. И двамата тенисисти пропуснаха редица възможности да го затворят. Стигна се до тайбрей, който сърбинът спечели с 9:7.

Във втория и третия сет болките в лявото бедро на Джокович вече не бяха толкова забележими. Ноле се придвижваше много по-добре по корта и успя да стигне до чистия успех след 6:3 и 4:6. Най-силните оръжия на сърбина бяха началния удар, защитата и агресивната игра.

Първи сет

Страхотен бекхенд по правата на Джокович още в първата точка индикира, че към момента движението му по корта не е компрометирано - 0-15. Следващото разиграване беше доста дълго и Григор демонстрира добро търпение от основната линия, за да дочака грешка на противника от задната страна на ракетата му - 15-15. Великолепен дълбок ретур на Джокера му издейства аванс от 15-30, а първият серевис на българина продължаваше да не влиза. Хубава нова размяна от основната линия беше спечелена от Ноле с остър бекхенд по обратния диагонал, а Григор пресили подсечен бекхенд и трябваше да приеме ранния пробив - 0:1.

Качествен ретур на Димитров провокира грешка на Джокович за 0-15, но сърбинът компенсира с добър сервис по диагонала в полето за предимство и оттам направи комбинация с форхенд - 15-15. За съжаление, няколко поредни добри подсечени бекхенда на Гришо не бяха допълнени от остър форхенд и той прати топката в аут за 30-15. Неотразен сервис в тялото доведе до 40-15, но най-после топ тенисистът ни реализира бекхенд-уинър за 40-30 и провокира аплодисменти от публиката. Джокович сбърка форхенд по правата и се стигна до дюс, но Григор "върна жеста" с обратен удар в мрежата. Отлична комбинация на Ноле сервис-форхенд затвърди пробива - 0:2.

Гришо направи още една грешка със задната страна на ракетата си, но после спечели квалитетно разиграване от основната линия за 15-15, макар все още да не можеше да си издейства предимство със сервиса. Най-после дойде и първата лесна точка след начален удар за 30-15, а форхенд в мрежата по правата на Джокович доведе до 40-15. Три поредни страхотни бекхенда на Ноле му осигуриха преимущество в разиграването и той завърши с контрапие за 40-30. Неотразен втори сервис по диагонала в полето за предимство направи резултата 1:2.

Изключителна защита и контраатака с форхенд-уинър по диагонала на Григор му осигуриха аванс от 0-15, а после Джокович прати правия си удар по обратната права точно на линията за 15-15. Поредното атрактивно разиграване между двамата завърши с бекхенд на българина по върха на мрежата и съответно в аут - 30-15. Слайс изпълнение с обратната страна на ракетата на Димитров излезе сантиметри навън (40-15), а невърнат сервис сложи край на гейма - 1:3.

Двойна грешка на Димитров доведе до 0-15, но той компенсира с хубава агресивна атака на мрежата и смач за 15-15. Невърнат кик-сервис по диагонала в дясната половина бе достатъчен за 30-15, а майсторско бекхенд-воле с гръб към съперника на Григор развълнува зрителите - 40-15. Минаващ удар след нова красива размяна завърши с поредна намеса на мрежата в ущърб на българина за 40-30, а после той пресили форхенд от средата на основната линия - дюс. Перфектна комбинация сервис-форхенд беше достатъчна за авантаж, след което неотразен начален удар направи резултата 2:3.

Гришо прати форхенд в аут за 15-0, а Джокович с първия ас в мача стигна до 30-0. Прав удар покрай мрежата неутрализира коварния ретур и сърбинът дръпна с 40-0, а после с два дълбоки форхенда приключи първия си безпроблемен сервис-гейм за 2:4.

За съжаление, прекрасно проведена атака на Григор завърши със сантиметър в аут от форхенд и 0-15. Продължителна размяна на бекхенди беше спечелена от българина след неточност на съперника за 15-15, а първият ас по диагонала направи 30-15. Мрежата отново се намеси благоприятно за Ноле и той стигна до паритет 30-30, а вторият ас - този път по правата с 216 км/ч, осигури гейм-бол. Великолепен форхенд-уинър закотви Ноле на основната линия и разликата беше запазена - 3:4.

Поредица от остър бекхенд и дълбок форхенд позволи на Гришо да дръпне с 0-15, но после отново сантиметър в аут от ракетата му облагодетелства съперника. Комбинация от солиден първи сервис и навлизане навътре в корта на Джокович го изведе до 30-15, а неотразен начален удар в тялото свали още от напрежението - 40-15. Втори пореден такъв сложи край на гейма - 3:5.

Димитров не започна добре и изостана с 0-15, а после стана жертва на минаващ форхенд - 0-30. Невърнат сервис спомогна за 15-30, а идеален форхенд по обратния диагонал се превърна в уинър - 30-30. Прав удар в аут след изненадващ ретур направи така, че Джокович стигна до сетбол. Той беше отразен с нов забележителен бекхенд-уинър по правата на българина (дюс), а ас по диагонала му донесе авантаж. Подсечен обратен удар в мрежата възстанови равенството, а после чудесно изградена атака трябваше да завърши с форхенд-уинър по обратния диагонал, но беше допусната нова грешка - втори сетбол. И той обаче се изпари, благодарение на отличен втори сервис по правата в полето за предимство. Поредна непредизвикана грешка от форхенд на Гришо пак даде шанс на Джокович, но веднага отново се поправи с ас - четвърти дюс. Българинът реализира форхенд-уинър за авантаж, след което най-накрая приключи в своя полза проблематичния гейм чрез директна точка от начален удар - 4:5.

Дълбок ретур на Григор бе последван от пресилен форхенд на Джокович за 0-15, а чудесна комбинация на топ тенисиста ни с прави удари и уинър доведоха до аванс от 0-30. Ноле смени подхода и прати сервис по диагонала, който не беше върнат - 15-30, след което пък се облагодетелства от непредизвикана грешка на съперника за 30-30. Гришо стигна до брейк-бол след няколко поредни бекхенд-слайса, последвани от форхенд по обратния диагонал и моментален уинър по правата. В този момент точно Джокович получи предупреждение за бавене на времето, а после бе предизвикан да пресили форхенд след два последователни дълбоки удара на българина - 5:5.

Невърнат втори сервис даде позитивно начало на следващия гейм за бившия номер 3, а втори пореден такъв го изведе до 30-0. Ас номер със 219 км/ч бе допълнен от бърза комбинация сервис-форхенд-уинър, така че с първото си подаване на нула Димитров поведе за първи път в мача - 6:5.

Изумителен ретур-уинър над най-високата част на мрежата на Гришо му осигури аванс от 0-15, а Джокера сгреши форхенд за 0-30. От около десетина минути сърбинът индикираше, че не е в оптимална кондиция, но това не означаваше, че Димитров не трябва да е в перфектно състояние, за да се възползва. Като по чудо със сетни усилия Ноле измъкна следващото разиграване за 15-30, а ас му помогна да изравни на 30-30. Пресилен форхенд на сърбина доведе до сетбол, но пак директна точка от начален удар по правата в полето за предимство го избави от неприятностите - дюс. Отново Джокович се пропука, когато беше разходен по ширината на корта с дълбоки форхенди от Григор, който си заслужи нов сетбол. Пак неотразен сервис от лявата половина обаче се притече на помощ на 9-кратния шампион във важен момент - нов дюс. Бекхенд в мрежата на Димитров осигури авантаж, като в разиграването сърбинът имаше доста късмет да закачи линията. Все пак, Ноле стигна до тайбрек с нов ас - 6:6.

Гришо си взе подаването с невърнат сервис за 1-0, а после пресили форхенд при продължителна размяна по диагоналите. Отличен начален удар по диагонала на Джокович му даде аванс от 1-2, а непредизвикана грешка от бекхенд на Димитров доведе до първия мини-пробив - 1-3. Още един пресилен форхенд след дълга размяна вкара българина в беда, а съперникът му се върна към най-доброто си придвижване на корта - 1-4. Перфектен бекхенд-ретур с много топспин и последвал форхенд-уинър на Григор върнаха един от мини-брейковете за 2-4, но след това той прати подсечен обратен удар в аут - 2-5. Форхенд-уинър по правата на топ тенисиста ни намали изоставането на 3-5, а после тактика сервис-мрежа беше проведена успешно за 4-5. Серия от бекхенд-слайс на бившия номер 3 провокира неточност на Ноле и паритетът в мини-пробивите беше възстановен - 5-5, а след това все пак великият сърбин стигна до сетбол с нов ас. Перфектна комбинация на Гришо от сервис и форхенд-уинър направиха съотношението 6-6, а повторение на упражнението му осигури шанс за взимане на първата част - 7-6. Новак прибегна също до сервис-мрежа и спаси сетбола, а после стигна до нов такъв на свой ред след изтощаващо разиграване от 23 удара, при което Григор сбърка бекхенд. Феноменална защита на Джокович и контраатака към мрежата му дадоха шанс с воле да приключи сета, а публиката беше останала без дъх - 6:7(7) за 75 минути.

Втори сет

Джокович си взе медицински таймаут в паузата между сетовете.

Григор се ядоса, когато пресили лифтиран бекхенд за 15-0, но после блесна форхенд-уинър по правата - 15-15. Цели четири технични лоба направи топ тенисиста ни, преди да предаде точката, което предизвика усмивка у Джокович (30-15), а той допълни с невърнат сервис за 40-15. Ноле пак излезе на мрежата след начален удар, но беше матиран от българина, преди все пак да вземе гейма с поредното отлично подаване - 0:1.

Гришо разходи противника по ширината на корта и завърши с форхенд за 15-0, но след това направи некачествена къса топка в търсене на разнообразие - 15-15. Ново феноменално разиграване беше приключено от българина с вече идеална къса от форхенд за 30-15, а ас номер 7 бе достатъчен за 40-15. Сбъркан бекхенд на Джокович доведе до 1:1.

Сърбинът бързо дръпна с 30-0, но стана жертва на нов бекхенд-уинър по диагонала на Гришо за 30-15. Сгрешен ретур на българина направи 40-15, а още един невърнат сервис спести усилия на Джокович - 1:2.

9-кратният шампион за пореден път прати бекхенд дълбоко в ъгъла на корта и провокира неточност на Димитров - 0-15. Първият сервис отново не влезе, а Гришо беше изненадан с много качествен лоб на сърбина за 0-30. Прекрасен ас по късия диагонал в полето за равенство допринесе за 15-30, а атака към мрежата след втория начален удар бе ознаменувана с успех - 30-30. Обратът стана факт след неотразен сервис, но втората двойна грешка на българина прати гейма в дюс.

Успешна комбинация с форхенд веднага след подаването осигури авантаж на Димитров, но Джокович си заслужи равенство с изключителна защита и контраатакуващ бекхенд по диагонала в разиграване от 22 удара. Стигна се до шанс за пробив заради дълбок ретур на сърбина, но невърнат сервис свърши работа за трети дюс. Още един великолепен начален удар донесе авантаж на Гришо, но той пак загуби инерция с форхенд в мрежата - четвърто равенство. Поредица от удари на линията беше спечелена от Джокович, който дочака грешка за втория си брейк-бол, но и той беше отразен майсторски с качествена атака и завършек на мрежата с форхенд-воле. Българинът обаче сгреши непредизвикано бекхенд и трябваше да отразява трети шанс за пробив, но се справи, след като разхождаше съперника по ширината на корта и се облагодетелства от неточност на Ноле. Феноменален бекхенд-смач след брилянтна атака на Григор му осигури авантаж и прати противника на земята, а публиката в екстаз. Ас по правата сложи положителен край на 11-минутния маратонен гейм - 2:2.

Ноле направи първата си двойна грешка за 0-15, но после имаше късмета да не стане жертва на минаващ удар след иначе качествената си къса топка. Григор измъчи сърбина с две поредни технични изпълнения от подсечен бекхенд и се стигна до 15-30, след което сърбинът отново трябваше да гледа притеснително дали минаващия удар след късата му топка ще спре в мрежата. Точно това се случи, за съжаление, за 30-30, а лесна точка сервис-форхенд изведе Джокович до 40-30. Димитров сбърка непредизвикано от форхенд и сложи край на гейма - 2:3.

Гришо прати отново форхенд в мрежата за 0-15 от водеща позиция на корта, а после имаше късметът филето да пренесе топката в противниковата половина за 15-15. Джокович беше на ред да сгреши от предната страна на ракетата си, а след това същото стори и Димитров - 30-30. Пресилен бекхенд по правата продължи тенденцията на неточности, само че вече сърбинът имаше брейк-бол. Ноле надигра съперника си по бекхенд диагонала и заслужи пробив за 2:4.

Новак дръпна с 30-0 след неотразени начални удари, а после направи същото от втори сервис за 40-0. Бекхенд-ретур-уинър по късия диагонал откри сметката на Димитров в гейма, но с комбинация сервис-форхенд сърбинът затвърди пробива си - 2:5.

Григор реализира красив минаващ бекхенд, но после прати сантиметър в аут защитен обратен удар - 15-15. Четвъртият му ас във втория сет го изведе до 30-15 и той продължи инерцията с пети такъв по диагонала в полето за предимство. Сервис-форхенд сложи край на безпроблемното подаване на българина - 3:5.

Джокович отново показа класа с бекхенд-уинър по правата и 30-0 в решителния гейм на втория сет, а невърнат начален удар го изведе до троен сетбол. Ноле се възползва и поведе с 6:7(7), 3:6 за 2 часа и 6 минути.

Трети сет

Джокович се понесе на гребена на вълната и стигна до брейк-бол още в първия гейм на третата част, но Григор го неутрализира с форхенд-уинър по обратния диагонал. Фамозно изпълнение на Димитров предизвика аплаузите и на Ноле - полу-воле от задната линия, почти седнал, се превърна в уинър за авантаж. Поредното контрапие на сърбина от контраатакуваща позиция възстанови паритета, но фантастично разиграване беше завършено с майсторска къса топка от Гришо. Бекхенд в мрежата провокира българина да изкрещи от яд, а в крайна сметка Джокович стигна отново до ранен пробив - 0:1.

Ноле сбърка непредизвикано форхенд за 15-15, а после стана жертва на хубав минаващ бекхенд и изостана с 15-30. Ас по правата осигури паритет на сърбина от 30-30, но той сгреши със задната страна на ракетата и трябваше да защитава шанс за рибрейк. Чудесен къс диагонал от бекхенд на 9-кратния шампион го избави от неприятностите поне за момента, но супер форхенд-уинър по правата на Димитров му осигури втори брейк-бол. Ретур сантиметър в аут не оправда риска на българина и се стигна до второ равенство, а перфектната му защита в следващото разиграване бе неутрализирана с форхенд по правата над най-високата част на мрежата. Дълбок ретур на Гришо му осигури трети дюс, само че Джокович пласира ас и си осигури предимство. Късметът с докосване на филето се усмихна на най-добрия ни тенисист и геймът влезе в четвърто равенство, след което Димитров прати драйв-воле в аут пред празен корт. Това беше отлична възможност за нов шанс за пробив, но българинът не се възползва, а после пресили и бекхенд за 0:2.

Бившият номер 3 прати бекхенд в мрежата за 15-15, а след това отново не можа да завърши с уинър от водеща позиция - 15-30, благодарение на прословутата защита на Джокович. Ас по диагонала допринесе за 30-30, но нов аут увеличи броя на непредизвиканите грешки и пак подари на съперника брейк-бол. Още една такава направи пробива факт - 0:3.

Два поредни форхенда по обратния диагонал позволиха на Гришо да стигне до 15-15, а сърбинът пресили с правия си удар за 15-30. Перфектен ретур бе допълнен с форхенд-уинър и Димитров си заслужи двоен брейк-бол, първият от които беше отразен с невърнат втори сервис. Нов форхенд-уинър от дъното на корта обаче осигури на най-добрия ни тенисист намаляване на изоставането в пробивите - 1:3.

Григор започна с двойна грешка за 0-15 заради рисково второ подаване, а после с поредни бекхенди опита да матира съперника, само че Джокович пак блесна с невероятна защита. Сложен смач от основната линия срещна мрежата, а после още една грешка направи съотношението 0-40. Недостатъчно добра подготовка с краката за бекхенд стана причина за нова неточност и странното развитие на сета продължи - 1:4.

Джокович се възползва от физиотерапевта в паузата между геймовете, а първият ретур на Димитров се оказа неспасяем за него - 0-15. Марковият бекхенд-уинър по правата на българина допринесе за 0-30, след което последва невърнат сервис и 15-30. Ас беше достатъчен за 30-30, а силен триумфален вик на сърбина обозначи тежко разиграване, в което той издържа и дочака грешка. Перфектно проведена продължителна атака на Гришо му заслужи влизане в дюс след размяна на 20 удара. Сервис-бекхенд на Ноле му даде авантаж, но той сам си го опропасти с форхенд в мрежата, след като пак беше притиснат. Още едно страхотно разиграване с 28 удара беше спечелено от българина и той се добра до нов шанс за пробив, а Джокович се строполи пак на земята. Двойна грешка сложи край на гейма - 2:4.

Бекхенд в мрежата на сърбина доведе до 15-0, а ас по правата на Гришо го изведе до 30-0. Втори пореден ас осигури комфортен аванс от 40-0, а третият последователен и общо 15-и в мача за българина му дадоха безпроблемен сервис-гейм - 3:4.

Джокович спечели битката за първата точка от следващия гейм за 15-0, а после имаше и шанс да се облагодетелства от грешка на Димитров в изгодна позиция при поредното вече изключително разиграване. Бомбардировката от българина обаче не спря и този път Ноле не издържа - 30-15, след което топ тенисистът ни пресили ретур със сантиметър - 40-15. Добър сервис по правата на сърбина го доближи на гейм от победата - 3:5.

Неотразен начален удар на Димитров за 15-0 бе допълнен със смач от средата на корта - 30-0. В момента, в който Ноле пресили форхенд за 40-0, мачът беше навлязъл в четвъртия си час. Ретур-уинър от бекхенд като на шега задържа Джокович в гейма, но веднага след това Григор направи атрактивен печеливш форхенд и стигна до 4:5.

Джокович започна позитивно с неотразен начален удар за 15-0, но пресили форхенд след поредното разиграване от над 10 удара. Отново прекрасен сервис по диагонала в полето за равенство осигури предимство на Ноле, след което вече публиката стана на крака заради най-дългото разиграване в мача - 31 удара. Сърбинът издържа и стигна до два мачбола, но и двамата след него подтикваха феновете за повече шум и аплаузи. Димитров прати форхенд в аут и Джокович си отдъхна - 6:7(7), 3:6, 4:6 за 3 часа и 7 минути игра.