Климатичните аномалии предизвикаха много по-рано гроздобера във Франция
Гроздето бързо е увеличило алкохолното си съдържание и киселинността си

Тази година гроздоберът започна много рано в няколко региона на Франция, засегнати от климатичните промени и горещите вълни, съобщава Франс прес.
"През последните 30 години сме изтеглили с почти две седмици по-рано прибирането на реколтата, като може да се достигне и до 20 дни в година като тази", отбелязва Бернар Фарж, президент на Национална конфедерация на производителите на вина и спиртни напитки с контролиран произход (Comité National des Interprofessions des Vins à appellation d'origine et à indication géographique - CNIV). В региона Елзас гроздоберът никога досега не е започвал толкова рано. Реколтата от креман (френско пенливо вино, произведено по традиционен метод, подобен на шампанското, но извън региона Шампан) официално започна във вторник, 10 дни по-рано, отколкото през 2024 г., отчита Асоциацията на лозарите от Елзас (Association des viticulteurs d'Alsace - AVA).
Освен това някои елзаски лозари вече бяха започнали гроздобера, след като бяха поискали разрешение от Националния институт за произход и качество (Institut national de l'origine et de la qualité - INAO) - организация, гарантираща произхода и качеството на продукти със защитено наименование за произход (appellation d'origine contrôlée - AOC).
В региона Шампан официално гроздоберът започна четвъртък, а в някои области по изключение и по-рано.
"Наистина е рано", казва Бертран Дояр от Асоциацията на лозарите в Шампан. Преди "очаквахме средата на септември или дори началото на октомври", припомня той.
Феномен, който става все по-срещан заради изменението на климата. Всъщност гроздето бързо е увеличило алкохолното си съдържание (съдържанието на захар, която ще се превърне в алкохол) и киселинността си, подчертава винопроизводителят от Шампан.