Клин клин избива или как да не ви убият фъстъците
Проучване откри, че при определени условия постепенно увеличаващи се малки дози фъстъци могат да намалят алергичната реакция

Първите клинични изпитвания на експериментално лечение на алергия към фъстъци при възрастни са успешно завършени в Обединеното кралство, съобщава Naked Science. Под лекарско наблюдение участниците получавали малки дози фъстъци всеки ден, като постепенно ги увеличавали, което намалявало чувствителността на субектите към алергена.
Фъстъците се считат за една от най-алергизиращите храни. При хора с тази непоносимост консумацията на фъстъци и продукти на основата на фъстъци може да причини сърбеж, копривна треска, подуване на лицето и други остри реакции, включително анафилаксия и сърдечен арест.
По-рано в Съединените щати, където алергиите към фъстъци са особено разпространени, лекарството Palforzia беше одобрено за
облекчаване на опасни реакции към фъстъчени протеини при деца.
В допълнение, пероралната имунотерапия за детска алергия към фъстъци е показала ефективност; същността му се състои в постепенното „обучение“ на имунната система да не реагира на алергена. Този подход е успешно тестван върху деца в Обединеното кралство, Съединените щати и други страни.
Сега британски лекари показаха, че пероралната имунотерапия с фъстъци може да работи и при възрастни с тежка непоносимост към фъстъци. В списание Allergy е публикувана статия за успешните резултати от първите клинични изпитвания изключително върху група от възрастни.
За експеримента бяха привлечени 21 души на възраст от 18 до 40 години с алергия към фъстъци,
потвърдена от кожен тест за алергия.
Под медицинско наблюдение на участниците първоначално са дадени 0,8 милиграма фъстъчено брашно, смесено в храната им. След това на интервали от половин час дозата се увеличава първо до един и половина, а след това до три милиграма, което съответства на по-малко от един процент от цял фъстък.
Онези, които преминали тестовете без никакви последствия, продължили тестовете в домашни условия, като всеки ден приемали строго предписана доза фъстъчено брашно. Дозата се увеличава на всеки две седмици под наблюдението на лекар. Започвайки с шест милиграма, участниците постепенно увеличили дневния си прием на фъстъчено брашно до един грам - еквивалент на около четири цели фъстъка.
Ако обектите не реагират на 50-100 милиграма фъстъчен протеин, те биват прехвърлени на цели фъстъци и продукти, съдържащи фъстъци, като се наблюдава дозата и контролира първия прием. След като прагът от един грам бъде достигнат, участниците го поддържат поне още един месец, след което преминават към двойно-сляпо, плацебо-контролирано изпитване на храни. Ежедневният прием на определеното количество фъстъци след това продължава най-малко три месеца преди излизане от проучването.
В тестовете 67% от участниците са успели да изядат най-малко 1,4 грама фъстъчен протеин (около пет ядки) без неблагоприятни ефекти.
Повишената толерантност към алергена се потвърждава и от кожни тестове.
Изследователите отбелязват, че трима души са отпаднали от изпитването поради нежелани реакции, а други трима не са завършили експеримента по други причини.
За да се поддържа намалена чувствителност, хората са били посъветвани да продължат да консумират фъстъци всеки ден. Но техният алергичен статус не е бил отстранен. Затова лекарите ги съветват да не превишават дозата фъстъци и да имат под ръка комплект за спешна помощ - автоинжектор за епинефрин.
Въпреки това авторите и участниците в изследването са доволни от резултатите, но за широкото използване на пероралната имунотерапия с фъстъци при възрастни ще са необходими по-големи опити, които вече са планирани.
Трябва да ви предупредим, че в никакъв случай не трябва да експериментирате с „обучение“ на имунната си система към фъстъци, поради риск от остри алергични реакции.