Ключов старт в Банско от Световната купа по сноуборд

80 състезатели от 20 страни в битка на арената под връх Тодорка

Зимни
08:22 - 21 Януари 2023 (обновена)
3022
Ключов старт в Банско от Световната купа по сноуборд

Световната купа по сноуборд се завърна в Банско. За трети път под връх Тодорка в събота и неделя надпреварата на най-добрите сноубордисти ще излъчи победители в два старта в паралелния слалом. Входът за феновете е безплатен на голямата арена на Бъндеришка поляна.

80 сноубордисти от 20 държави са заявили участие писта „Томба“. "България е представена от 6-има състезатели, начело със звездата ни Радослав Янков, който преди пет сезона записа победа и на роден сняг тук в Банско.

В мъжката надпревара още четирима - млади таланти, са на старта с българския екип - Александър Кръшняк, Кристиян Георгиев, Димитър Ганичев и Михаил Кръшняк. А при жените ще участва Теодора Пенчева.

Сред световните сноубордисти в Банско са най-големите звезди, включително олимпийският шампион от Пекин 2022 и петкратен световен първенец Бенямин Карл. Стартът е от 1725 м надморска височина, финалът е на 1610 м.

Заради променливото време в цяла Европа, досега са проведени само два старта в паралелния слалом. Така двата старта в Банско ще са решаващи за сезона, от изключително значение за крайната победа. 

С най-големи делегации при мъжете са Италия и Австрия, които са записали по 7 състезатели. При жените Швейцария е с 5 сноубордистки, водени от олимпийската шампионка Патриция Кумер.

Квалификациите стартират в 9 ч тази сутрин. В 13 ч са директните елиминации.

Шефът на състезанието Виктор Гичев и екипът му дененонщно работят по трасето за стартовете от световната купа по сноуборд в Банско.

СНИМКИ: БФ Ски