Кметът на Елин Пелин: Не съм казал нищо срещу министъра , но се извинявам

Ивайло Симеонов коментира, че реакцията на всички е била много адекватна

Новини
10:10 - 27 Юли 2024
3580
Кметът на Елин Пелин: Не съм казал нищо срещу министъра, но се извинявам

37 часа изминаха след първия взрив в складове за фойерверки край Елин Пелин, който взе две жертви и доведе до евакуация на хората, които живеят в крайните къщи.

48-годишен мъж и неговата 20-годишна дъщеря починаха. Други двама мъже на 22 години и на 60 години са в неизвестност. За тях се предполага, че са били в складовете, когато избухват взривовете.

Според кмета на Елин Пелин Ивайло Симеонов ситуацията днес вече е доста по-спокойна.

„През нощта имаше взривове. Това действа на психиката на хората, защото продължават да се притесняват. От мобилната станция дадоха информация, че качеството на въздуха е нормално и е във всичките си норми“, обясни той по БТВ.

„До 24 часа след последния взрив пожарникарите нямат право да влизат на оглед на терен. Това означава, че хронометърът се занулява на всеки един нов взрив. За жалост при подухване на вятъра се чува взрив понякога. Но интензитетът изключително намаля“, добави Симеонов.

Той сподели, че е разбрал за взрива от колегите си в администрацията.

„Според мен всички реагираха много бързо и адекватно. Веднага след първия взрив се появиха пожарните, а минути след това полицията отцепи движението. От друга страна няколко часа по-късно BG-ALERT даде знак, че не всичко е съвсем смазано – не бях предупреден, че системата ще бъде задействана, но не това е важното. Веднага, след като получиха алармата, всички граждани започнаха да звънят на местната власт. Тогава аз започнах да звъня на полицията и пожарната, но не можах да получа реално обратна връзка за това какво трябва да предприемем“, добави кметът на Елин Пелин.

Във връзка с вчерашното изказване на вътрешния министър Калин Стоянов, който заяви, че кметът на Елин Пелин е по-добре да „си пие узото и да се маже с кремове“, Ивайло Симеонов заяви, че вече има пряка връзка с него и му е писал.

„Много моля, ако съм казал нещо срещу министъра и срещу работата на МВР, да бъде извадено, за да се извиня публично, но такова нещо няма. Това, което анонсирам е, че има сериозен казус около BG-ALERT и го казвам най-добронамерено, за да може да бъдем адекватни в такива ситуации и да реагираме така, че гражданите да имат най-много полза от нашата работа“, каза Симеонов.