Кметът на Елин Пелин обеща и той да помогне на пострадалите от взрива

Ситуацията в общината се нормализира, няма опасност за хората, добави Ивайло Симеонов

Новини
19:17 - 28 Юли 2024
849
Кметът на Елин Пелин обеща и той да помогне на пострадалите от взрива

Община Елин Пелин ще се включи в подпомагането на хората, чиито къщи пострадаха при взривовете в складовете за пиротехнически изделия по-рано тази седмица, съобщи по бТВ кметът Ивайло Симеонов. По думите му Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет е тази, която на свое заседание може да вземе решение до колко и какви средства ще опусне за възстановяване на щетите.

Разбира се, ние като Община ще се присъединим към това да възстановим комфорта на хората по техните домове, заяви Симеонов. Той добави, че щети са установени по около 30 къщи, предстоят огледи и на други имоти. На всички огледи присъстват хора, които са експерти, защото се видя, че има и някои опити за спекулации по отношение на това дали от взривовете са се спукали дувари и къщи, добави кметът.

Другата голяма щета е на покрива на една от логистичните бази, обяви Симеонов. Той благодари за бързата реакция на пожарникарите, които своевременно са погасили пожара. Кметът посочи, че собствениците на тази база имат застраховка, която вероятно ще покрие щетите.

Относно взривовете в базата за фойерверки, кметът на общината заяви, че още в деня на инцидента е разговарял със собственика, който го е уверил, че в помещенията няма боеприпаси. Той добави, че е прегледал всички документи на фирмата – собственик, за да се запознае с това какви разрешителни са издадени и от кого. В случая са спазени всички критерии по закон, посочи кметът. Това е съоръжение клас А, което е под опеката на държавата, тъй като там изискването е с много високи критерии. Не Общината е тази, която издава разрешителното, добави кметът. По думите му законодателят трябва да преосмисли дали подобни бази не трябва да са по-отдалечени от населените места.

Ситуацията в община Елин Пелин се нормализира, няма опасност за хората, добави кметът. Смятам, че щетите са сведени до минимум заради бързата реакция на всички институции и местните хора, които са се включили да помогнат с обезопасяването на района, добави той.

Може би най-високият професионализъм, който видяхме, е при гасенето на покрива на една логистичните бази в близост. Там пожарникарите бяха обхванали като паяк цялата сграда и не допуснаха да се случи нещо по-сериозно. Може би на около 50-60 метра от мястото, на което са спрели огъня, има голямо съдържание на амоняк, което щеше да доведе до опасност за живота и здравето на хората, обясни Симеонов.