Кметът на Минерални бани остава в ареста

Мюмюн Искендер се сочи за приближен до фракцията на Ахмед Доган в ДПС, но отрича в общината да има злоупотреби

Новини
10:22 - 21 Септември 2024
5181
Кметът на Минерални бани остава в ареста

Кметът на Минерални бани Мюмюн Искендер остава в ареста за 72 часа с прокурорска мярка. Вчера сутринта беше арестуван и синът му, а дъщеря му е освободена под парична гаранция, предава БГНЕС.

Срещу кмета и децата му е повдигнато обвинение за организирана престъпна група, във връзка с изградените с евросредства къщи за гости в Минерални бани.

Вчера представители на Комисията за противодействие на корупцията и Софийската градска прокуратура влязоха в община Минерални бани и в семейния хотел на кмета на общината за разследване за усвоени евросредства. Обиските в кметския хотел и в общината прекъснаха командировка на кмета на Минерални бани Мюмюн Искендер в чужбина.

Официалният сайт на община Минерални бани качи публикация, в която отбелязва, че Искендер е единственият общински кмет в Хасковска област, който застана зад почетния председател на ДПС Ахмед Доган, когато започнаха раздорите в партията. Според него това е и причината за операцията. Акцията завари кмета Мюмюн Искендер в чужбина. Той се прибира, като каза, че няма от какво да се притеснява и ще говори по-късно. Темата влезе и в парламента, където независими депутати близки до Доган коментираха спецакцията като предизборна бухалка за създаване на психоза и натиск.

По-късно кметът Мюмюн Искендер се яви при проверяващите в общината. Стана ясно, че сред акцентите на инспекцията е злоупотреби с евросредства. Кметът коментира, че проверяващи има в общината, хотелите на дъщеря му и сина му, както и в къщата на неговия син.

„Нямам притеснения, защото всичко многократно е проверявано. Преди няма и година цял екип от Бургас провери фирмите и физическото лице Мюмюн Искендер. Общината от години също е подложена на всякакви проверки. Мисля си, че са объркали общината. Всичко това трябва да се случва в някои от големите общини“, коментира Искендер. По неговите думи тук няма злоупотреби с евросредства, защото с денонощен труд в продължение на 13 г. са облагородени селата в общината.